Demonstraţie DELICIOASĂ de Mucenici! Sfinţişorii din farfurie, pregătiţi cum numai Anca Lungu ştie!
Se mănâncă o singură dată pe an. Sunt delicioşi şi unde mai pui că reţeta tradiţională este şi foarte simplă! Sunt mucenicii noştri, cunoscuţi şi în Moldova, şi în Muntenia, deşi sunt diferiţi de la o zonă la alta. În Bucovina, poartă denumirea de "sfinţişori". Născută pe acele meleaguri, colega mea, Anca Lungu ne face o demonstraţie delicioasă.
De Redactia Observator la 09.03.2017, 21:55Se mănâncă o singură dată pe an. Sunt delicioşi şi unde mai pui că reţeta tradiţională este şi foarte simplă! Sunt mucenicii noştri, cunoscuţi şi în Moldova, şi în Muntenia, deşi sunt diferiţi de la o zonă la alta. În Bucovina, poartă denumirea de "sfinţişori". Născută pe acele meleaguri, colega mea, Anca Lungu ne face o demonstraţie delicioasă.
Aromaţi, pufoşi şi plini de nucă, mucenicii moldoveneşti mai au cel puţin o calitate. Se fac uşor, din ingrediente comune. Peste făină, aşezaţi drojdia, sarea, zahărul şi uleiul, apoi turnaţi apa caldă la răstimpuri, în timp ce frământaţi aluatul.
Împletiţi fâşiile între ele, uniţi-le la capete şi răsuciţi-le în forma Infinitului.
Partea cea mai plăcută pentru colăcei? Baia în siropul dulce, făcut din apă şi miere, peste care se aruncă miez de nucă măcinat.
La doi paşi de Bucovina, în Neamţ, reţeta e aceeaşi. Doamna Cristina are, însă, propriul secret. Un cuptor mare, în curtea casei. Acolo ajung şi mucenicii, imediat ce iau forma infinitului.
Mucenicii moldoveneşti pregătiţi de Cristina şi de soţul ei ajung în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Europa, pentru că au acolo clienţi fideli, care abia aşteaptă data de 9 martie.