Bijuterii care poartă povești. Cum recunoastem accesoriile vintage autentice
Ce merge mai bine şi mai bine cu o rochie frumoasă? O bijuterie la fel. Se ştie, între femei şi accesorii se poate crea o relaţie de prietenie, cum nici nu v-aţi imaginat. Iar dacă sunt şi diamante cu atât mai strânsă.
De Redactia Observator la 10.12.2019, 14:26- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Ce merge mai bine şi mai bine cu o rochie frumoasă? O bijuterie la fel. Se ştie, între femei şi accesorii se poate crea o relaţie de prietenie, cum nici nu v-aţi imaginat. Iar dacă sunt şi diamante cu atât mai strânsă. Sunt şi alte bijuterii foarte valoroase, datorită vechimii şi poveştilor lor. Cele vintage. Dar iată cum recunoastem bijuteriile vintage autentice.
Vechimea. Este primul criteriu în funcţie de care o bijuterie poate fi catalogată drept vintage. Mai exact, să aibă cel puţin 20 de ani de când a fost fabricată. Dar căutarea comorilor presupune. cunoaştere. La propriu. Aşadar, cum le identificăm?
Maria Covaci, colecţionar bijuterii: Mai ales după model, e adevărat că modelele s-au mai reprodus, bijuteriile vechi sunt de mult mai bună calitate, au un aer aparte, chiar şi gablonţurile erau făcute cu simţul răspunderii. Sunt tehnici speciale, multe dintre ele erau lucrate manual, inclusiv. e o tehnică veche, un email deosebit, tehnica damascenă.
Sunt zeci de ani în care bijuteriile au purtat cu ele tot felul de poveşti. Ale lor şi ale purtătoarelor, fireşte. Şi la fel ca în cazul vinului, accesoriile devin tot mai valoroase cu cât trece timpul.
Bogdan Marinescu, colecţionar bijuterii: Unele dintre cele mai greu de găsit sunt cele din perioada interbelică. Satisfacţia când găseşti o piesă de genul acesta este dată când o găseşti impecabilă, cu toate cristalele la locul lor
Maria Covaci, colecţionar bijuterii: Bijuteriile mai scumpe sunt în mare parte cele semnate, cele de designer, sau bijuteriile foarte vechi, care poate au şi o sută de ani. În mare parte sunt din alte ţări, din păcate, doamnele noastre ori nu au avut, ori nu le-au păstrat şi suntem nevoiţi să le aducem din afară. Sunt foarte multe bijuterii vintage în Europa, în America sunt foarte multe frumoase şi chiar stocuri vechi în conditii excelente.
Bijuteriile vechi conferă oricărei ţinute o notă de rafinament. Spre exemplu, outfiturile simple,all black, pot fi accesorizate cu succes cu broşe sau cercei de mari dimensiuni.
Bogdan Marinescu, colecţionar bijuterii: Bijuteria vintage te alege ea pe tine, e vorba de atitudine, stil, nivelul de cultură.
În funcţie de vechime, de materialele din care sunt fabricate, de dimensiune, dar şi de complexitatea modelului, preţurile bijuteriilor vintage pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge chiar şi la câteva mii de lei.