Antena LIVE

Curs valutar

Pe litoral, borşul tradiţional de peşte concurează cu mâncărurile exotice

Nicio masă fără borş de peşte. Este deviza multor turişti pentru care un concediu pe litoral înseamnă să te bucuri de tot ceea ce are marea de oferit. Storceagul şi ciorba de perişoare de peşte sunt primele lor opţiuni, însă există şi variante mai exotice: supele cu scoici, creveţi şi calamari.

De la 12.07.2018, 22:32
WhatsApp
Vezi și:

Nicio masă fără borş de peşte. Este deviza multor turişti pentru care un concediu pe litoral înseamnă să te bucuri de tot ceea ce are marea de oferit. Storceagul şi ciorba de perişoare de peşte sunt primele lor opţiuni, însă există şi variante mai exotice: supele cu scoici, creveţi şi calamari îşi fac loc tot mai des în meniurile restaurantelor. 

Munca la cherhana începe în zori. Până să vină peştele proaspăt din larg trebuie tăiate legumele. Sunt primele ingrediente aruncate în cazan şi în cantităţi impresionante.

Restaurantul se deschide la prânz. Mai sunt ore bune, în care peşti de toate soiurile sunt spălaţi, tranşaţi şi pregătiţi pentru fierbere. În meniul de astăzi avem storceag, ciorbă de perişoare din peşte şi borş tradiţional.

"Ciorba de storceag este făcută din sturion. Este dreasă cu ouă şi smântână", spune Margareta Socate, bucătăreasă.

Nu este singurul secret. Sorceagul, una dintre cele mai cerute ciorbe de la malul mării, este acrit cu oţet, nu cu borş. În compoziţie intră ardei şi ceapă, dar nu şi ţelină sau morcovi. După ce se pune peştele în oală, avem două ore de aşteptat până să se întrepătrundă toate aromele. Între timp, trecem la ciorba de perişoare.

"Se toacă exact cum se fac perişoarele din carne, aşa se fac perişoarele din carne de peşte", dezvăluie Margareta Socate.

Gustul este dat tot de bucăţile mari de peşte. La fel ca la borşul tradiţional, unde reţeta include tot ce poţi pescui din mare. Sunt şi secrete pe care bucătarii se feresc să le dezvăluie. Le poţi totuşi ghici în gustul perfect echilibrat. 

Crapii, somnul şi barbunii româneşti au concurenţă din mările calde. Mulţi clienţi au prins gustul preparatelor exotice în călătoriile lor şi cer acum reţete similare şi în restaurantele pescăreşti de pe litoral.

"Avem turişti care vin chiar şi săptămânal din locaţii cum ar fi Bucureştiul pentru a mânca această supă cu fructe de mare", spune Chef Mario Stoiciu.

Supa de fructe de mare este piesa de rezistenţă a bucătarului-şef Mario. Totul durează doar opt minute.

"Avem creveţi, avem ciuf de calamar, avem roşii, avem pătrunjel proaspăt, un sos al casei cu usturori şi pesto, lămâie", spune chef Mario.

Fructele de mare se călesc mai întâi cu usturoi şi sos pesto, iar vinul alb sec este secretul lor.

O supă de fructe de mare costă 36 de lei, iar borşul tradiţional se vinde cu preţuri între 18 şi 32 de lei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observator19 ciorba peste litoral
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024