Vacanţe de lux în Ciprul de Nord
Plaje exotice, apă curată şi mâncare pentru toate gusturile. Sunt ingredientele unei vacanţe de vis în Ciprul de Nord. Acolo, se împletesc două culturi, ambele la fel de apreciate de români: cea din Turcia şi cea din Grecia.
De Redactia Observator la 28.05.2018, 17:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Plaje exotice, apă curată şi mâncare pentru toate gusturile. Sunt ingredientele unei vacanţe de vis în Ciprul de Nord. Acolo, se împletesc două culturi, ambele la fel de apreciate de români: cea din Turcia şi cea din Grecia. O destinaţie bună de vizitat în orice anotimp, Ciprul de Nord oferă turiştilor cazare de lux, dar şi lecţii de cultură, la preţuri avantajoase.
I se mai spune şi Cuba Mediteranei. Tărâmul unde vara durează şase luni.
Din mai până în octombrie, soarele străluceşte, iar temperatura apei e perfectă în Cipru.
"Famiile sunt foarte fericite aici, insula cipriotă este cea mai sigură partea din Mediterană, este viaţa pe insulă, nu este ca riviera turcească, nu este aglomerat, este liniştit", spune Bora Ozgen, managerul unei agenţii de turism din Ciprul de Nord.
Ciprioţii au ştiut să împletească tradiţiile cu luxul atât de bine, încât cu greu găseşti un loc liber în resorturile ultra all inclusiv de la malul mării, mai ales că preţurile sunt mai mici decât la vecinii turci. Două persoane plătesc pentru un sejur de 7 nopţi şi de cinci stele între o mie şi două mii de euro.
"Când un client vine aici are incluse micul-dejun, prânzul şi cina, cu un bufet generos, avem şi restaurant de snack-uri, restaurantul grill, restaurantul italian, pentru copii avem club pentru copii, aqua park", spune Mehmet Mulayim, managerul unui hotel din zonă.
Meniul în sine e o călătorie în jurul lumii: de la peşte mediteraneean, la paste italieneşti şi fructe de mare, până la baclava şi rahat turcesc. Farmecul cabaretului şi cazinourile ce amintesc de Las Vegas întregesc experienţa all inclusive.
Insula este împărţită în două, Ciprul de Nord, sub controlul etnicilor Turci şi Republica Cipru, aflată în sud. Cele două limbi oficiale, turca şi greaca, te fac să crezi că ai ajuns în două ţări diferite.
Nicosia este singura capitală divizată din întreaga lume. O combinaţie ciudată între Grecia şi Turcia. Dacă vrei, ca turist, să treci dintr-o parte in alta, ai nevoie de paşaport, ca la orice alt punct de frontieră.
Separarea s-a produs în anul 1974, după un puci al grecilor şi o intervenţie militară a turcilor. De atunci, ciprioţii trăiesc la limita dintre două culturi la fel de fascinante - iar asta îi face unici.