Dulciurile, cadoul ideal de Moș Nicolae. Cu ce îți poti surprinde persoana iubită
Suntem în luna cadourilor, iar Moș Nicolae este primul care ne umple ghetuțele cu surprize. De obicei, el aduce dulciuri pentru copiii cuminți și nuieluşe pentru cei neascultători.
De Redactia Observator la 02.12.2019, 13:59Suntem în luna cadourilor, iar Moș Nicolae este primul care ne umple ghetuțele cu surprize. De obicei, el aduce dulciuri pentru copiii cuminți și nuieluşe pentru cei neascultători.
Și cum variantele sunt multe, ne-am gândit să-l ajutăm puțin pe Moșul cu toate cadourile, aşa că am făcut o selecţie, bazată pe un singur criteriu: să fie preparate tradiţionale.
Prăjituri cu ciocolată. Cornuleţe cu gem. Plăcinte cu dovleac. Şi. reţete vechi. Sau străvechi.
Ana Maria, expozant: Reţetele sunt de la străbunica mamei, din Ardeal. Sunt vechi de peste 100 de ani. Am învăţat să le fac de la mama, mama furând reţeta de la bunica.
Reporter: Care era preferata străbunicii?
Ana Maria, expozant: Doboşul. Crema se face la bainmarin, se face cu unt cacao. Foile se fac pe fundul tăvii întoarse.
Iar sarcinile sunt împărţite: Ana Maria se ocupă de cremă, iar mama ei de aluat. Şi soţii Dumitrescu lucrează în echipă pentru că altfel ciocolata din Rucăr nu ar fi aşa de bună.
Maggy, expozant: Ne mândrim că suntem producători de ciocolată de casă. Eu cu soţul meu o fac. Avem 30 de sortimente. Ciocolata de sezon este cea cu portocale şi scorţişoară, cu coniac şi pentru doamne cu cremă de wiskey.
Reporter: Care sunt cele mai stranii pe care le-aţi încercat până acum?
Maggy, expozant: Cu chilli, ghimbir şi lavandă. Secretul e pasiunea, când faci cu drag cu plăcere.
În căutarea oamenilor pasionaţi am mers şi noi. Şi am găsite bucate din Muntenia.
Mircea Ion, propietar scovergărie: O să vă prezint cum facem noi scovergiile. Vin din Sudul României, mai exact din Teleorman. Bunicele noastre când făceau pâine, rămânea un pic de cocă. Şi ca să ne bucure pe noi ne făcea scovergi pe care le ungea cu miere, dulceaţă, brânză. Cam aşa le umplem noi în Sud, cu brânză cu mărar. Scorvergiile sunt prăjite în ulei, cococii sunt copţi pe piatră. De la cocă coaptă, de acolo vine numele de cococi. Avem nişte pietre de la Alba Iulia, avem un meşter fărurar care le face. În Moldova le spun turte, la noi cococi, în alte părţi plăcinte pe lespede.
Iar cococii se pot umple cu brânză, varză călită, dulceaţă şi cu orice altceva.
Reporter: Ştiu că sunteţi pe stilul tradiţional, dar dacă ar fi să adăugaţi un ingredient ciudat, care ar fi?
Mircea Ion, propietare scovergărie: La cococi l-aş face cu sos de pizza, cu mozzarella. La scovergi. Mă provoca cineva să aducem mirosul de sărbători şi să facem cu scorţişoară.
Şi pentru că avem liber la imaginaţie putem încerca orice combinaţie, mai ales că genul acesta de deserturi nu costă mai mult de 10 lei.