Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă, în urma unui infarct. Îndrăgitul artist avea 80 de ani
Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Îndrăgitul artist era internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, în urma unui infarct.
De Redactia Observator la 07.08.2018, 14:13Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Îndrăgitul artist era internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, în urma unui infarct.
Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată încă din copilărie lui Dumitru Fărcaş. Bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mari mari cântau la fluier. Cu talentul moştenit din familie, cu pasiune şi, mai ales, multă muncă, Dumitru Fărcaş a devenit celebru pentru măiestria cu care cânta la taragot.
La începutul carierei sale, în anii 60, Dumitru Fărcaş a fost membru fondator al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania". Mai apoi, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul" a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Taragotul a fost prima şi marea lui dragoste.
Artistul a împlinit 80 de ani în luna mai, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios" în grad de cavaler.
De-a lungul carierei însă, Dumitru Fărcaş a primit nenumărate diplome de onoare în Statele Unite ale Americii şi a fost membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia.
Taragotistul Dumitru Fărcaş a împlinit, în mai, vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios" în grad de cavaler, informează România TV.
La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania", cunoscut atunci sub numele de „Ansamblul Maramureşului", fiind membru fondator.
În anul 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul" a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.
În 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA". În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului - Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.