(P) Când revin concertele de muzică live?
Este, în mod cert, una din întrebările pe care toți fanii muzicii și-o pun din ce în ce mai des, în această perioadă în care se întrevede, într-o oarecare măsură, „luminița de la capătul tunelului”.
De Redactia Observator la 26.02.2021, 10:52Jurnaliștii de la timeout.com și cei de la bbc.com au realizat materiale foarte interesante pe tema „Concertele ar putea reveni în acest an - dar când? Și cum vor arăta?”. Iată principalele concluzii la care au ajuns britanicii în urmă cu doar câteva săptămâni, dar și planurile pe care le au organizatorii UNTOLD și NEVERSEA în 2021.
Reușesc vaccinurile să creeze premizele revenirii show-rilor live în 2021? Ce spune celebrul doctor Anthony Fauci!
În timp ce multe dintre țările din Europa și nu numai au impus noi Lockdown-uri, în Taiwan sau Noua Zeelandă, țări care au reușit să controleze pandemia, au fost deja organizate primele concerte după pauza forțată. Chiar și în Australia, anumite locații au fost deschise pentru show-uri, e drept, la capacitate parțială. Mai mult decât atât, am văzut și spectatori fără măști în tribunele arenelor de la Australian Open (turneul de tenis încheiat duminică), semn că, ușor ușor, lucrurile pot reintra pe un făgaș normal.
Și în Europa numărul cazurilor de Covid-19 este în scădere, cu tot mai mulți oameni primind unul dintre vaccinurile disponibile pe piață, iar reputatul Dr. Anthony Fauci, consilier medical principal al președintelui SUA, Joe Biden, are vești bune. Acesta este de părere că, în condițiile în care minim 70% din populație va fi vaccinată, concertele live vor reveni până la finalul anului 2021, teorie împărtășită și de alți oameni de știință din întreaga lume.
Dr. Donald Schaffner de la Rutgers University, cercetător în domeniul evaluării cantitative a riscului microbian, consideră că „În condițiile actuale și a trendului vaccinării globale, este destul de rezonabil să avem concerte live în 2021”.
În mod similar, Dr. Julian Tang, consultant virolog la Leicester Royal Infirmary din Marea Britanie și profesor asociat la Universitatea din Leicester, susține că, în orice țară, „Viața ar putea reveni mai mult sau mai puțin la normal până la Crăciun”, atâta timp cât toată lumea va primi ambele doze de vaccin.
Concertele virtuale - un nou trend
Primele luni de pandemie nu au fost un coșmar chiar pentru toată lumea, iar aici ne referim la faptul că o parte dintre așa-numiții „voyeuri” și-au putut îndeplini parte din vise, în condițiile în care multe dintre vedete ne-au „invitat” practic în propriile livinguri, bucătării sau chiar băi, pentru câteva acorduri.
Spre finalul lui 2020, lucrurile au continuat să evolueze, iar Dua Lipa a reușit să pună la punct în noiembrie Livestream Show Studio 2054 ce s-a bucurat de un succes incredibil în întreaga lume.
Cântăreața britanică în vârstă de 25 de ani a avut alături de ea zeci de dansatori pe o scenă cu cercuri uriașe și globuri disco ce aminteau de anii 80’, dar și invitați de marcă, de la Kylie & Miley până la legendarul Sir Elton John.
1.5 milioane de dolari și 5 luni au fost necesare realizarea show-ului de pe 27 noiembrie, însă costurile au fost acoperite, concertul fiind urmărit de mai mult de 5 milioane de oameni, din Statele Unite ale Americii și până în țări precum India sau China.
Un alt artist care a reușit să câștige sume impresionante în urma unui concert susținut virtual în 2020 este popularul rapper american Travis Scott. Acesta a primit nu mai puțin de 20 de milioane de dolari pentru un singur show de doar 9 minute, transmis în cadrul popularului joc video Fortnite în luna aprilie.
Chiar dacă nu la acest nivel, colaborările dintre cântăreți/trupe celebre și producători de jocuri video nu sunt deloc ceva rar, iar o bună dovadă în acest sens sunt jocurile de păcănele online cu muzică lansate de NetEnt în colaborare cu Guns’n Roses, Motorhead sau Ozzy Osbourne, sloturi ce s-a bucurat de un uriaș succes în ultimii ani.
Revenind la mini-concertul lui Travis Scott, trebuie să mai menționăm că a fost urmărit de mai mult de 12 milioane de oameni, potrivit The Guardian, iar acest lucru relevă și o altă latură de succes a concertelor virtuale - faptul că oferă acces video fanilor din întreaga lume care nu pot ajunge la spectacole live din orașe precum Londra sau New York.
Astfel, este destul de posibil ca aceste concerte virtuale să aibă loc în viitor, chiar și atunci când viața va reveni în totalitate la normal.
Revin concertele, nu însă așa cum le știam
De la caz la caz, mai toate vocile susțin că muzica live revine până de Paște sau la vară, însă, cel mai probabil, lucrurile se vor limpezi spre finalul anului. Totuși, trebuie să fim conștienți că e destul de mult ... până departe. Chiar și în condițiile în care vom avea un procent de 70-80% din populație deja vaccinată, nu se va putea vorbi despre concerte de muzică live așa cum eram obișnuiți, sunt de părere oamenii de știință.
La ora actuală, avem trupe, precum Steps sau Little Mix, care au anunțat deja concerte pentru luna noiembrie, dar și altele, precum Nick Cave, care au anulat toate turneele din 2021.
Evident, distanțarea socială va fi aplicată în sălile interioare, cel puțin pentru început, iar măsurile de prevenire a eventualelor infectări vor fi stabilite de la o țară la alta, de la o locație la alta.
Alte proiecte care ar putea fi de mare ajutor în reluarea concertelor se referă la posibilitatea unor teste rapide Covid-19, efectuate la porțile festivalurilor, termo-scannere, tunele cu dezinfectant la intrări sau brățări care să semnaleze nerespectarea distanței sociale așa cum va fi stabilită la ora respectivă.
Ce se întâmplă cu UNTOLD și NEVERSEA în 2021?
Organizatorii celor mai mari festivaluri de muzică din România, UNTOLD și NEVERSEA, mizează în acest moment pe desfășurarea edițiilor din 2021 pe baza certificatelor de vaccinare, testelor de anticorpi și/sau celor rapide Covid-19.
„Ne dorim să găsim această soluție alături de autorități. Aceasta a fost și rugămintea noastră, să nu renunțăm la această posibilitate de a reveni încetul cu încetul la normalitate. Să ne punem la masă și să vedem care sunt scenariile posibile pentru această vară și care sunt măsurile pe care le-am putea pregăti, astfel încât să avem o vară cu evenimente. Nu putem spera, nu putem visa la o întoarcere la ceea ce a însemnat 2019. Dacă vom putea organiza evenimente, vor fi cu anumite compromisuri și măsuri care ne vor face să avem anumite limitări sau lucruri care ar putea să schimbe din experiența pe care oamenii o cunosc atunci când vine vorba de concerte și festivaluri.”, a declarat Edy Chereji, directorul de comunicare UNTOLD și NEVERSEA, potrivit monitorulcj.ro.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și