Episod special "Sacrificiul", filmat în închisoarea de la Pitești
Un episod istoric care ne-a marcat - experimentul Piteşti, sau fenomenul Piteşti, a fost o parte ascunsă a istoriei până de curând, un adevăr ocolit. La sfârşitul anilor '40, sute de studenţi anticomunişti au fost închişi în penitenciare, în special în cel din Piteşti, şi siliţi să îşi asume doctrina comunistă.
De Redactia Observator la 07.11.2019, 13:29Un episod istoric care ne-a marcat - experimentul Piteşti, sau fenomenul Piteşti, a fost o parte ascunsă a istoriei până de curând, un adevăr ocolit. La sfârşitul anilor '40, sute de studenţi anticomunişti au fost închişi în penitenciare, în special în cel din Piteşti, şi siliţi să îşi asume doctrina comunistă. Ceea ce s-a întâmplat acolo pare de neimaginat pentru noi, astăzi. Dar, iată, acele evenimente revin în atenţia noastră datorită interesului pe care l-au arătat producătorii de filme faţă de acest subiect în ultima perioadă.
În 1949, din dorinţa de a crea "omul nou", comuniştii au început un amplu proces de reeducare a populaţiei. Voiau să şteargă cu buretele tradiţiile românilor, valorile lor şi, mai ales, afinităţile politice. Sunt de studenţi au ajuns atunci la închisoarea din Piteşti.
FILIP IORGA, istoric: Deținutul era arestat, anchetat și torturat pentru a mărturisi anchetatorilor după care era obligat să își denunțe colegii. Pasul final era că fosta victima, cel care fusese bătut de echipa lui Țurcanu, să devină la rândul lui bătăuș.
FILIP IORGA ISTORIC: Sunt mărturii de acolo impresionante inclusiv ritualuri satanice în care liturghia creștină era transforata în tortură, detinurii erau crucificați, erau obligați să își abjure credință în față celorlalți.
Multă vreme, atrocităţile au rămas ascunse. Acum, la 30 de ani de la revoluţia din 1989, revin în atenţia oamenilor şi mai ales a cinefililor. Inclusiv echipa de producţie a serialului Sacrificiul a filmat un moment special dedicat românilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului.
Adriana Trandafir, actriță în "Sacrificiul": Cele trei femei care nu știau că sunt surori: Eliza, Elena, Eva, destinul, viață le unește și pentru că suntem infiate, nu ne cunoaștem părinții și ne dorim lucrul asta, mergem pe urmele lor și încercăm să aflăm adevărul istoric al acestei povești.
Aşa îşi dau seama că părinţii lor fuseseră închişi acolo. Secvenţele au fost filmate chiar la închisoarea din Piteşti.
Adriana Trandafir, actriță în "Sacrificiul": Pentru mine a fost cutremurător, a fost tulburător.