Povestea tinerei bolnave de diabet care a devenit vlogger de succes. Ines Râmbu inspiră o lume întreagă
Să afli la 25 de ani că ai diabet în formă gravă ar putea fi începutul unei ştiri dramatice despre suferinţă. Şi totuşi povestea care urmează nu este despre suferinţă. Nu este tristă ci luminoasă. Nu e pesimistă ci inspiraţională în cel mai emoţionant mod cu putinţă.
De Redactia Observator la 12.03.2019, 13:44Să afli la 25 de ani că ai diabet în formă gravă ar putea fi începutul unei ştiri dramatice despre suferinţă. Şi totuşi povestea care urmează nu este despre suferinţă. Nu este tristă ci luminoasă. Nu e pesimistă ci inspiraţională în cel mai emoţionant mod cu putinţă.
Atunci când boala loveşte, cel mai mulţi se întreabă de ce li se întâmplă tocmai lor. Ines a sărit peste etapa asta şi a ajuns direct la cea constructivă. Pentru ea şi pentru alţii. Şi-a trasformat experienţa bolii într-o carieră, una de succes. Este blogger, mai nou şi vlogger, şi îi învaţă şi pe alţii cum să trăiască cu acest diagnostic.
"In mai putin de 2 sapt am acuzat toate simptomele diabetului de tip 1 - si anume, sete - beam 6 litri de apă pe zi, mergeam foarte des la baie, nu aveam energie, nu vedeam bine. Refuzam sa cred ca am ceva in neregula pt ca imi facusem analizele destul de recent. Îmi spuneam ca nu am cum sa am eu ceva, pt ca sunt tanara plina de viata si am ajuns în coma la spital, cu glicemie extrem de mare undeva la 700, media fiind 80. După doua zile am simțit ca renasc, ca din prima mi-a fost admistrata insulina. Și iată-ma la terapie intensiva, cu diabetul în brațe și cu foarte multe informaţii noi pe are trebuia sa le învăț ca sa am grija de mine" a povestit Ines.
Ines zâmbeşte. Pare că spune un basm doar că subiectul nu e tocmai de poveste. Sau parcă ar vorbi despre altcineva şi nu despre suferinţa ei. Ines a aflat că are diabet de tip 1 la 23 de ani. Reacţia ei? A tras aer în piept şi, între două injecţii, s-a gândit cum să transforme experienţa pe care oricum nu o mai putea schimba, într-una constructivă. Vestea a socat-o însă boala a făcut-o mai puternică. Avea un blog, pornit chiar înainte să afle diagnosticul. Un blog despre modă. Și a făcut din aceasta pasiune plus boala ei o cariera, și încă una de succes.
"Am oprit orice activitate pentru ca viața mea era un pic mai complicata și am decis la o luna de la diabet sa vorbesc lumii deschis despre ce mi se întâmpla. Au rezonat foarte mulți oameni cu mine își în foarte puțin timp s-a strâns o comunitate frumoasă. La început aveam 500 de citiri pt o postare de fashion, iar prima postare cu diabet a avut 13 mii de citiri. Și mi-am dat seama ca pot sa fiu o voce și ca e mai autentic sa vb de ce mi se întâmpla. Apoi am început un vlog care a venit ca o prelungire fireasca pt ca oamenii voiau sa vadă în imagini cum testez eu toate aceste aparate"
Li se adresează cu apelativul "Dulcinei". Niciodată diabetici. Spune că e un termen mult prea dur, iar ei au nevoie de cuvinte blânde, de sfaturi utile, profesionale şi, în acelaşi timp, prieteneşti.
"Povestesc despre tot ce fac. Legat cu viata mea cu diabet, le povestesc oamenilor ce anrenamente fac la sala, ce doze de insulina fac astazi, ce discutie am avut cu medicul diabetolog ce intalniri am mai avut cu dulcineii mei, pentru ca eu investesc foarte mult timp în legatura cu comunitatea dulce pe care mi-am format o pentru ca in fata diabetului toti suntem la fel" a adăugat tânăra.
Ines este de asemenea focusată pe a le transmite urmăritorilor ei conţinut de calitate, real, iar informaţiile se asigură că sunt întotdeauna verificate în cărţi sau în discuţiile cu medicii.
"Dulcineilor mei le livrez mereu continut de calitate. Tot ce postez verific in carti, manuale, întreb doctorul diabetolog daca informaţia e corecta nu ma joc cu ea, e ca o responsabilitate. Incerc sa folosesc un limbaj prietenos. Instruiesc oamenii cum sa obtina prin casa de asigurari pompa de insulina. Foarte multi au ramas uimiti ca nu stiau ca au acest drept si datorita mie iata au invatat" a spus Ines.
Astfel şi-a transformat pasiunea de vlogger într-un stil de viaţă, prin care împărtăşeşte cu cei din jur problemele, fricile şi obstacolele peste care a reuşit să treacă de-a lungul timpului.
"Social media a fost o vindecare pentru mine. Chiar a fost o vindecare. Am transformat-o eu într-o cariera pentru ca diabetul e un full time job în care nu te plătește nimeni. Și eu am luat diabetul și l am transpformat intr-un full time job plătit" a adăugat tânăra.
Pe pagina lui Ines găsim inclusiv filmări din care învăţăm cum să folosim pompa de insulină.
"Ne dam seama ca nu suntem singuri, ca si ceilalti au aceeasi problemă ca si noi si pot trai exact cum nu ne-am fi asteptat sa o facem si ne da speranta pe viitor sa luptam si noi. Diabetul este o boala destul de raspandita si normalizarea asta tocmai ajuta foarte mult" a declarat Monica Dobrea, psiholog.
Cele mai recente statistici, cele din 2017, arată că peste 1,7 milioane de români suferă de diabet. În realitate însă numărul lor este mai mare pentru că, în multe cazuri, diabetul zaharat poate rămâne nediagnosticat.