Când este indicată operația de îndepărtare a polipilor
Îndepărtarea polipilor este considerată una dintre intervenţiile chirurgicale uşoare şi de rutină, când vine vorba de copii. Plus că după operaţie, acestora li se recomandă să mănânce îngheţată.
De Redactia Observator la 16.03.2022, 08:41"A făcut otită pentru că are polipi. Nu respiră bine pentru că are polipi. Nu doarme bine pentru că are polipi". Auzim tot timpul vorbindu-se despre polipii copilului, dar ce sunt aceștia?
Polipii copilului se numesc, de fapt, vegetaţii adenoide. Acesta este numele lor ştiinţific. Vegetaţiile adenoide sunt un ţesut limfatic care există în spatele nasului şi au un rol imunitar. Unii copii nu au nicio problemă din cauza lor. Pentru alţii, creşterea lor în volum şi infectarea cronică pot pune probleme de sănătate repetate şi pot duce la complicaţii nedorite. Atunci este momentul pentru o vizită la medicul specialist.
Mulţi părinţi pleacă din cabinetul medicului ORL cu recomandarea de îndepărtare chirurgicală a polipilor. Şi, ca orice astfel de indicaţie terapeutică, intervenţia provoacă teamă. Nu este cazul, spun specialiştii.
Cristian Soreanu, medic ORL: Este o intervenție chirurgicală de rutină, este o intervenție chirurgicală care nu presupune riscuri majore pentru pacient, cel mai mare risc al acestei intervenții este sângerarea care este ușor controlabilă.
Îndepărtarea polipilor este însă necesară atunci când copilul suferă din cauza lor. Apariţia otitelor serioase repetate, a episoadelor de laringită acută cu tuse lătrătoare, crizele de astm bronșic asociate infecţiilor respiratorii, sforăitul sau chiar a apneea de somn sunt motive serioase pentru a lua decizia intervenţiei.
Cristian Soreanu, medic ORL: Principala mea indicație nu este vârsta, ci patologiile, bolile, pe care le produc acești polipi. Dacă reprezintă un indicator de scădere a calității vieții, de absenteism școlar, în momentul respectiv, sacrificarea acestei mici zone de țesut limfatic este de preferat în locul tratamentelor îndelungate cu medicamente care dau multe efecte adverse.
Unul dintre argumentele care îi fac pe părinţi să ezite este şi informaţia că vegetaţiile adenoidale, numite comun polipi, au rolul lor în imunitatea copilului. Iar îndepărtarea lor este văzută ca un risc.
Cristian Soreanu, medic ORL: Scoaterea unui țesut limfatic care are deja o inflamație cronică/infecție cronică este benefică pentru că noi, în momentul respctiv, îndepărtăm un focar.
Ca să fie siguri că intervenţia este necesară, medicii ar putea să ceară investigaţii suplimentare. Pe lângă examinarea ORL completă, în cazul în care copilul este cooperant se poate face o investigare endoscopică a rinofaringelui. Vor fi necesare, de asemenea, analize de sânge. Odată luată decizia intervenţiei, trebuie să ştiţi că recuperarea este rapidă. De cele mai multe ori, copiii pot merge acasă în aceeaşi zi.
Cristian Soreanu, medic ORL: Intervenția în sine durează puțin, asta înseamnă pentru mine ca chirurg 15-20 de minute. Pentru mama care așteaptă apariția copilului lângă ea se transformă în câteva zeci de minute, o oră și ceva, pentru că existaă un întreg traseu al pacientului. Recuperarea depinde foarte mult de pacient. Într-o evoluție normală, această perioadă de vindecare durează între 7 și 10 zile.
După operaţie, copilul trebuie ţinut acasă câteva zile, iar medicii recomandă evitarea colectivităţii timp de minimum o săptămână. Medicul ar putea, de asemenea, să cheme copilul la control după acest interval.
În mod normal, după îndepărtarea chirurgicală a polipilor, copiii pot acuza dureri de gât câteva zile. Atunci este bine-venit vestitul "tratament" cu îngheţată care poate ajuta la reducerea inflamaţiei. Motivul pentru care medicii recomandă evitarea colectivităţii post-operator este tocmai pentru a evita suprainfectarea zonei vulnerabile. Sunt interzise în această perioadă alimentele fierbinţi şi apa fierbinte care ar putea creşte riscul de hemoragie.