Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pavorul nocturn la copii. Factori declanșatori și ce putem face pentru a preveni episoadele de pavor din timpul nopții

Un coșmar în urma căruia copilul se trezește speriat și vine în camera părinților nu este ceva excepțional. De fapt, dacă întrebi la întâmplare părinții despre astfel de evenimente, puțini sunt cei care o să vă spună că nu au trecut prin așa ceva. 

de Redactia Observator

la 16.02.2022 , 09:07

Statistic 40% dintre copii au pavor nocturn - numit extrem de expresiv: teroarea somnului. Oricât de dramatic ar părea, pavorul nocturn de cele mai multe ori nu are de ce să vă sperie și cu puțină răbdare astfel de episoade vor fi complet depășite până la adolescență.

Ce este pavorul nocturn

Pavorul nocturn, spun specialiștii, este o perturbare a somnului care seamănă cu un coșmar însă are câtev caracteristici aparte.

Vezi și

Bogdana Pacurari, psiholog:Pavorul nocturn apare dupa 2-3 ore de când copilul a adormit și apare ca o trezire a copilului, uneori se ridica în fund, aruncă cu lucruri în cameră, apoi adoarme la loc și dimineața nu își mai aduce aminte ce a visat. La cosmar, de cele mai multe ori, când se întâmplă, copilul își amintește ce s-a întâmplat, strigă părinții și reacționează la atingerea mamei”.

Pe acelaşi subiect

Și tocmai de aceea părinţii se sperie mai tare decât cel mic în timpul episoadelor de pavor nocturn. Cu toate acestea, de obicei, această situație nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Şi nici nu semnalează o problemă medicală mai gravă.

Bogdana Pacurari, psiholog: ”De cele mai multe ori apare in primii ani de viață. Oricum în prima copilărie și trec de la sine. Pot apărea și pe un fond ereditar, pe un fond al experiențelor părinților legate de somnambulism, coșmaruri frecvente”.

Când trebuie să ne îngrijorăm în cazul episoadelor de pavor nocturn la copii

Ca să ducă cu gandul la alte probleme, episoadele de pavor trebuie să se repete şi în timpul zilei.

Bogdana Pacurari, psiholog: ”Atunci când ele apar frecvent și nu se opresc de la sine, atunci trebuie să ne punem și niste întrebări legate de sănătatea lui, de exemplu de epilepsie sau legate de evenimente din viața lui”.

Iar medicul neuropsihiatru pediatric este primul la care apelăm. Dacă vorbim însă doar de episoade apărute noaptea, medicii şi psihologii spun că acestea se datorează unei etape în dezvoltarea copilului şi are câţiva factori declanşatori. Aceştia pot fi febra, lipsa de somn sau o perioadă de tensiune emoțională prin care trece copilul. De asemenea, o rutină schimbată în cazul copiilor care au avut deja pavor nocturn poate declanşa un nou episod.

Bogdana Pacurari, psiholog: ”Aceste pavoruri nocturne apar in viata copilului pur si simplu datorită dezvoltarii creierului. Creierul este insuficient dezvoltat încât să treacă din somnul rem în somnul non-rem”.

Aşa că vor trece de la sine atunci când copilul va depăşi acest moment. Specialiştii spun că 20 la sută dintre copiii între 5 şi 7 ani ar putea experimenta episoade de pavor nocturn care vor scădea ca intensitate şi vor dispărea pe măsură ce acesta va creşte.

Factori declanșatori pentru pavorul nocturn

Deşi nu există un tratament pentru pavorul nocturn, părinţii pot face anumite lucruri pentru a preveni apariţia unui nou episod. Iar pentru a preveni este bine sa cunoastem factorii care contribuie la aparitia acestor coșmaruri:

- oboseala/nerespectarea programului de somn

- febră

- tensiune emoţională puternică

- hiperstimularea copilului.

Cum putem combate pavorul nocturn:

- Odihniti-va din plin; puteti incerca un program mai stric de somn si reducerea treptata a orei de culcare, cu cate 15-20 min mai devreme in fiecare zi;

- Renuntati la dispozitivele electronice cu 1-2 ore înainte de culcare și înlocuiti-le cu altceva mai calm: o carte sau un puzzle, o baie caldă;

- Identificati problemele cauzatoare de stres; daca copilul dvs pare anxios dar nu vorbeste despre asta, este posibil ca nici el sa nu realizeze ce il deranjează;

- Implementati un jurnal al somnului în care să vă notați evenimente înainte de somn si in timpul somnului care va pot duce la un anumit pattern - asta va poate ajuta sa identificati o cauza directa declansatoare a acestor cosmaruri.

Dacă episoadele rămân îngrijorătoare, puteți descrie aceste episoade medicului de familie sau pediatrului la urmatoarea dumneavoastră vizita; medicul poate recomanda terapia sau chiar un anumit tratament medicamentos. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Observator Medical » Pavorul nocturn la copii. Factori declanșatori și ce putem face pentru a preveni episoadele de pavor din timpul nopții