Cine nu plăteşte e premiat! Cum pedepseşte România corectitudinea
Dacă nu-ţi plăteşti datoriile, primeşti reduceri generoase. Dacă ești contribuabil corect, cu taxele şi impozitele la zi, nu primeşti nimic. Din nevoia disperată de a face rost de bani, Guvernul mai dă o amnistie fiscală, a doua din ultimii cinci ani, spre bucuria rău-platnicilor. Ceilalţi rămân fraierii de serviciu. Să le luăm pe rând.
De Lucia Cujbă la 30.09.2024, 15:14Pentru a-i convinge pe români să-şi plătească toate datoriile până pe 25 noiembrie, statul vine cu facilităţi. Aproape 1 milion de rău-platnici, inclusiv cei cu venituri din PFA, pot scăpa de jumătate sau un sfert din restanţe şi de toate penalităţile şi dobânzile. De exemplu, la o datorie de 5.000 de lei şi penalităţi adunate de 1.000 de lei, contribuabilul va plăti doar 2.500 de lei în loc de 6.000 de lei. Vor fi iertate de dobânzi şi firmele. În total, peste 300 de mii de societăţi.
O măsură bună, aparent, dar care, în realitate, generează şi mai mulți rău-platnici şi reduce încasările. Statul român ar trebui să apeleze la o astfel de derogare o dată la 10-15 ani, nu cum se întâmplă acum. Contribuabilii ştiu că vor fi scutiţi de penalități şi de o parte din datorie, mai devreme sau mai târziu. Nici firmele nu se grăbesc să-şi plătească obligațiile la zi. Așteaptă amnistia. Practic, această facilitate, dată mai des decât ar trebui, aruncă în derizoriu ideea de a plăti taxele la timp.
Datornicii, „cocoloşiţi” de Guvern
Statul vrea să strângă 8 miliarde de lei doar de la firme. O sumă importantă, în contextul în care ne îndreptăm spre un deficit de 8%. Aşa că, pentru a-i convinge să plătească, Guvernul îi „cocoloşeşte” pe datornici. În loc să le pună popriri pe conturi, le creează toate condiţiile, doar să dea la bugetul de stat firimituri din datorie. Poştaşul va veni la ei acasă, cu toate hârtiile necesare pentru amnistie. Oamenii pot semna şi plăti pe loc. Cash sau card. Nu mai sunt purtaţi pe drumuri, nu mai caută soluţii prin hăţişurile birocratice.
Cei care plătesc la timp ce câştigă? Firmele vor primi o bonificație de 3%. Românii corecţi - nimic. La următorul termen de plată, se vor gândi, probabil, de două ori dacă mai e cazul să-şi onoreze obligaţiile fiscale.