Exclusiv Amnistia fiscală a adus la Buget sub 10% din restanţe. Cea mai mare datorie: 2,3 miliarde de lei
Amnistia nu stinge datoria! Statul a recuperat sub 10% din restanţele pe care le avea de încasat după ce a decretat amnistia fiscală. Doar 122 de mii de persoane fizice şi firme s-au înscris şi au trimis în conturile Fiscului aproape şase miliarde şi jumătate de lei în total. Noul ministru de Finanţe se gândeşte, însă, la alte măsuri ca să adune creanţele.
Fiscul a adunat sub 500 de milioane de lei din datoriile de 40 de miliarde de lei ale persoanelor fizice. Doar 81.000 din peste 800.000 au beneficiat de reducerea unei părţi din datorie şi de ştergerea dobânzilor.
"Dacă statul și-ar fi colectat toate debitele care au fost amnistiate nu știm cât ar fi putut să câștige, cu siguranță mai mult de atât", spune Dan Schwartz, expert fiscal.
41.000 de firme au scăpat de penalităţi
66 de persoane fizice au plătit restanţe mai mari de 1.000.000 de lei, dar statul este tot în pierdere. În schimb, 41.000 de firme au scăpat de penalităţi. Au plătit în total la bugetul de stat peste 6 miliarde de lei. Cea mai mare datorie a fost de peste 2 miliarde 300 de mii de lei, potrivit datelor ANAF.
- Amnistia fiscală, prelungită. Câte datorii a şters ANAF din peste 100.000 de cereri procesate. A încasat 4,36...
- EXCLUSIV. Amnistia fiscală va fi prelungită până pe 20 decembrie
- ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Angajaţii nu mai fac faţă: se ia în calcul extinderea...
- Boicot în Bosnia şi Herţegovina. Oamenii au protestat faţa de preţurile tot mai mari din magazine şi au decis...
- Bugetul pe 2025 a fost adoptat în 15 minute. De la 1 aprilie, cei mai mulţi români ar putea plăti facturi duble
330.000 firme aveau datorii de 32 de miliarde de lei la sfârşitul anului trecut. Ministrul finanţelor, Tanczos Barna, nu are încredere în amnistia fiscală, dar crede că ştie cum să recupereze banii statului.
"Dacă ANAF este o instituție eficientă nu mai avem nevoie de amnistie fiscală. Sunt anumite probleme în legislația privind falimentul, privind incapacitatea de plata și acolo în cel mai scurt timp posibil trebuie să venim cu modificări astfel încât să creștem capacitatea ANAF de a interveni din timp", spune Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.
"Această amnistie fiscală este periculoasă pentru că ea face că să scadă încrederea în corectitudinea taxării și în corectitudinea autorităților. Sunt mulți oameni care nu plătesc în mod intenționat așteptând amnistia, știind că ea va apărea", Dan Schwartz, expert fiscal.
În România erau la finalul anului trecut un milion de datornici la Fisc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰