Vaccinul “câștigător” va fi cel care înțeapă unde trebuie...
De Theodora Massini la 20.03.2021, 21:32“Nu știu ce să spun despre vaccin. Nu a fost timp suficient pentru testare. Prea a fost totul “văzând și facând”. Dar dacă cei care Fac nu Văd bine?
Dacă sunt miopi?
Dacă s-au grăbit pentru glorie? Sau vor doar câștig? Dacă vaccinul nu e ce trebuie, iar noi suntem cobaii?
Pfizer și Moderna. ARN, ADN, 5G... Nu știm prea multe despre noua tehnologie. Prea puțin testată.
Mai bine AstraZeneca. E varianta clasică. Stați...
Apar efecte adverse dubioase. Câteva țări îl suspendă. Noi de ce să-l facem?
Sau poate mai bine încercăm să ne uităm la cei mai deștepți ca noi. Cu ce s-au vaccinat israelienii? Hmm... cu Pfizer. Dar acolo sunt interese la mijloc. Americanii? Cu Moderna, parcă, dar ei au aprobat și Johnson&Johnson. Ăla măcar se face o singură dată. Dar de unde știm că e bun?
Sau pur și simplu mai bine așteptăm. Poate totuși de la ruși vine vaccinul ăl bun...
Și, în definitiv, de ce să ne vaccinăm, până la urmă? Unii s-au îmbolnavit și după. După prima doza. Ba și după rapel. S-au îmbolnăvit și familiile. Forma ușoară, spun producătorii. Oare? Unii au murit după vaccin. Cine și ce ne garantează, până la urmă, că nouă nu ni se va întâmpla?”
Vă sună cunoscut? Le-am auzit pe toate și multe altele. Greu de cuprins trăirile, frământările, frustrările. Greu de convins o omenire întreagă. Și când te gandești că lucrurile sunt, de fapt, simple...
Ne temem sau nu de boală, ne temem sau nu de vaccin, ne temem sau nu de efecte, totul e discutabil. Singurul adevăr indiscutabil și de neclitit e că ne temem pentru ai noștri mai mult decât ne temem pentru noi înșine.
Și acum, imaginați-vă că țineți în mână un prospect într-un singur rând: “Vaccinul nostru vă garantează că nu-i mai puteți îmbolnăvi pe cei dragi”. Atât.
Vaccinul “câștigător” va fi cel care, cu ARN sau fără, cu o administrare sau mai multe, nu va permite nici măcar un caz de infectare ulterioară.
Vaccinul “câștigător” va fi cel care va înțepa fix acolo unde suntem dezarmați, vulnerabili și unde ne doare, de fapt, pe bune. În grija față de ai noștri.