Aproximativ 500 de oameni au blocat piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de noile legi ale Justiţiei
Procurorii şefi de la DNA sau DIICOT nu vor mai fi numiţi de preşedinte, ci de CSM. Este propunerea ministrului Tudorel Toader. Liderii Opoziţiei vorbesc de o încercare de a subordona Parchetele. Nici procurorul general nu este de acord ca Inspecţia Judiciară, instutuţia care anchetează magistraţi, să treacă în subordinea ministerului Justiţiei.
De Redactia Observator la 24.08.2017, 10:44Procurorii şefi de la DNA sau DIICOT nu vor mai fi numiţi de preşedinte, ci de CSM. Este propunerea ministrului Tudorel Toader. Liderii Opoziţiei vorbesc de o încercare de a subordona Parchetele. Nici procurorul general nu este de acord ca Inspecţia Judiciară, instutuţia care anchetează magistraţi, să treacă în subordinea ministerului Justiţiei.
Sute de manifestanţi au blocat piaţa Victoriei şi au scandat lozinci împotriva guvernului. Jandarmii au instalat garduri de protectie iar protestatarii au forţat cordonul făcut de aceştia.
Reacţiile lor au venit după propunerile şefului de la Justiţie, care au zguduit clasa politică.
După mai bine de un deceniu, CSM ar urma să-i numească pe procurorii şefi. Care vor avea şi mandate prelungite, de la trei ani, la patru ani.
"Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului", a fost emsajul administraţiei prezidenţiale.
Preşedintele, dar şi Opoziţia susţin că Justiţia ar fi astfel subordonată politicului.
"Cu siguranta vom contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce vor vedea toate reactiile... vor face un pas inapoi asa cum au facut si in cazul Odonanţa 13. Se incearca prin acesata masura o diminuare a puterii DNA", este de părere Ludovic Orban.
Însă, acum 4 ani, acelaşi Ludovic Orban susţinea ca şeful statului să nu mai fie implicat în alergerea procurorilor şefi.
Tot în pachetul de modificări, ministrul Justiţiei a propus ca absolvenţii de Drept să poată deveni judecători sau procurori abia după 30 de ani şi după ce vor strânge cel puţin 5 ani de experienţă în sistemul juridic.
Lista propunerilor este completată de mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. Procurorul General a transmis că nu este de acord.
La Parchetul Instanţei Supreme ar urma să fie înfiinţată o secţie specială care să investigheze infracţiunile comise de magistraţi. Iar statul român care plăteşte pentru greşelile procurorilor şi judecătorilor va fi obligat să se îndrepte asupra acestora, pentru a recupera prejudiciul.