Amânarea alegerilor parlamentare, noul ping-pong între Klaus Iohannis şi PSD
Preşedintele a retrimis în Parlament legea prin care senatorii şi deputaţii, nu Guvernul, decid data alegerilor legislative.
De Andreea Milea la 23.10.2020, 22:17- Guvernul a apucat să demareze toate procedurile electorale.
- Dacă legea ar intra în vigoare acum, scrutinul din 6 decembrie se amână.
Preşedintele susţine că, amânarea parlamentarelor încalcă drepturile constituţionale ale românilor, noi fiind deja în plin proces electoral. Miza este amânarea intrării în vigoare a acestei legi cu cât mai mult posibil. Legea a fost deja declarată constituţională: prin urmare Parlamentul este cel care stabileşte data alegerilor parlamentare, nu Guvernul cum era până acum.
Însă decizia Curţii a venit târziu, iar Guvernul a apucat să demareze toate procedurile electorale. Candidaţii se ştiu, partidele au depus listele la Birourile Electorale şi se pregătesc de campanie.
Acum, e ca într-un joc de şah unde fiecare mutare contează. Dacă legea ar intra în vigoare acum, scrutinul din 6 decembrie se amână. Mutarea de tergiversare, făcută de Klaus Iohannis şi liberali se mai câştigă câteva zile, mai ales că ea a fost trimisă în ultimul moment.
PSD şi aliaţii săi cel mai probabil vor respinge rapid solicitarea lui Iohannis. Liberalii vor trimite, iar, legea la CCR.
Cum este imposibil ca judecătorii constituţionali să îşi schimbe opinia în doar trei săptămâni, contestaţia PNL va fi respinsă. Legea se va întoarce iar pe masa preşedintelui care nu mai are alte căi de atac şi va fi obligat ca în 10 zile să o promulge. va fi şah-mat: dacă legea intră în vigoare chiar şi pe 5 decembrie, alegerile parlamentare din 6 decembrie se amână automat.