Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum vrea PSD împărțirea funcţiilor după alegerile prezidențiale. Votul ar putea avea loc cel mai devreme pe 23 martie

Negocieri dure pentru formarea Guvernului. Liderii partidelor pro-europene s-au reunit la Palatul Victoria pentru a stabili viitoarea Coaliţie de guvernare. Surse Observator spun că liderii PSD ar vrea să împingă USR în Opoziţie, iar social-democraţii şi-ar dori un pact separat cu PNL: o înţelegere prin care să-şi împartă funcţia de preşedinte si cea de premier.

de Redactia Observator

la 10.12.2024 , 20:00

Surse Observator spun că liderii PSD ar vrea să ajungă la o înţelegere cu liberalii. Social-democraţii şi-ar dori un tandem preşedinte - premier, în care PSD să dea şeful Guvernului, iar PNL să aleagă un candidat comun la prezidenţiale.

Liberalii ar prefera, mai degrabă, o alianţă a partidelor de Dreapta care să susţină un candidat unic în cursa pentru Cotroceni. 

  • Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL: Faptul că aceste partide s-au pus la masă, au căzut de acord să facă această Coaliţie, arată foarte clar că toate partidele au înţeles mesajul electoratului. Dacă nu vom face ceea ce ţine de noi, înseamnă că n-am învăţat nimic şi ne vom merita soarta data viitoare
  • Cristian Pîrvulescu, politolog: Mă aştept ca extrema dreaptă să aibă un candidat, dreapta să aibă un candidat şi PSD să aibă un candidat. Forţa electorală a domnului Bolojan este limitată la forţa partidului - au dovedit 15%. Cu 15% greu se intră în turul II. Scorul obţinut de doamna Lasconi şi modul în care a făcut campanie o poate promova în poziţia de candidat comun al unor forţe politice, cu şanse pentru turul II şi să câştige alegerile
Vezi și

Pe lângă funcţia de premier, PSD ar vrea să dea noul şef al Camerei Deputaţilor şi le-ar oferi liberalilor conducerea Senatului. 

Pe acelaşi subiect
  • Ilie Bolojan, preşedinte interimar PNL: Partidul care are ponderea cea mai mare poate să emită anumite pretenţii. Indiferent cine va fi premier, indiferent cine va fi în Guvern, dacă nu se va concentra acest Guvern pe reforma clasei politice, pe reforma statului, va fi o nouă şansă ratată

Surse politice spun că liderii PSD au decis să lase USR în afara Coaliţiei. Social-democraţii ar vrea să-şi izoleze rivalii în Opoziţie, alături de partidele suveraniste - AUR, POT şi SOS România.

  • Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD: Au fost foarte mulţi colegi care au zis fără USR şi au fost colegi care au zis cu USR. Probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în Opoziţie pentru a nu lăsa Opoziţia în mâna celor care se autodenumesc suveranişti

O Coaliţie cu patru partide, în care ar intra şi USR, ar avea o majoritate confortabilă în Parlament. În acest caz, Coaliţia pro-europeană ar miza pe 304 senatori şi deputaţi. 

O coaliție PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale ar fi fragilă

Dacă USR va fi împins în afara puterii, atunci PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale ar avea o majoritate fragilă - de doar 245 de aleşi.  

Pentru instalarea unui Guvern este nevoie de cel puţin 234 de voturi în Parlament. Prin urmare, o Coaliţie fără USR ar avea doar 11 voturi peste pragul minim necesar.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, totul depinde de instalarea noului Guvern şi de ziua în care Executivul va stabili noul calendar electoral. O primă variantă ar fi ca turul 1 să fie pe 23 martie, iar finala pe 6 aprilie. Un alt scenariu ar fi ca turul al 2-lea să fie organizat abia pe 20 aprilie, în ziua de Paşte. 

Curtea Constituţională a stabilit că actualul şef al Statului îşi va exercita mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?
Observator » Ştiri politice » Cum vrea PSD împărțirea funcţiilor după alegerile prezidențiale. Votul ar putea avea loc cel mai devreme pe 23 martie