Antena LIVE

Calendar accelerat pentru învestirea Guvernului Cioloş. Liderul USR are susţinerea a 80 de parlamentari

Birourile Permanente ale celor două Camere se reunesc, luni, de la ora 18:00, pentru stabilirea calendarului privind Guvernul Cioloş, după ce liderul USR a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare la Parlament. Dacian Cioloş sper să obţină votul de învestitură, care s-ar putea desfăşura miercuri, deşi porneşte

De la 18.10.2021, 15:51
Dacian Cioloş speră să obţină susţinerea parlamentului pentru un guvern monocrom USR Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului au fost convocate pentru luni la ora 18:00 în vederea stabilirii calendarului de învestire a Guvernului Cioloş, au declarat surse parlamentare pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, ar exista un consens la nivelul partidelor pentru un calendar accelerat: marţi să aibă loc audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, iar miercuri votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a depus luni dimineaţă la Parlament lista miniştrilor unui guvern monocolor USR şi programul de guvernare. Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu. În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”.

De câte voturi are nevoie Dacian Cioloş

Pe acelaşi subiect

Dacian Cioloş are nevoie de 234 de voturi pentru a obţine învestirea guvernului monocrom USR. În prezent el se bazează pe cele 80 de voturi ale parlamentarilor USR şi sper să convingă până la vot şi restul de parlamentari să susţină guvernul. Dacian Cioloş se bazează pe faptul că şi celelalte partide ar putea spera că au de câştigat de pe seama guvernării sale.

Ideea a fost împărtăşită şi de ministrul propus Dragoş Pîslaru, care a spus că PNL şi PSD ar putea vota un guvern minoritar al USR din considerente „cinice”. "PNL, cumva, scapă de această situaţie de a fi la guvernare şi ne pot lua pe post de ciuca bătăilor şi să dea în noi toată iarna aceasta şi după ce scăpăm şi de criza sanitară şi de cea energetică să zică că Uite, ei ştiau cum să o rezolve. La PSD e la fel. Ei pot să-şi ia şi popcorn şi să stea să se uite, ei cresc în mod natural”, spune Pîslaru.

Dacian Cioloş spune că este conştient că guvernul ar fi unul fragil, că e un cabinet de criză, dar că oamenii sunt determinaţi să ajute România să treacă peste crizele actuale. 

"Am depus o listă pentru un guvern monocolor al USR. Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice. Suntem într-un moment în care nu ne mai permitem să pierdem nicio secundă. Programul nostru de guvernare poate să pară dur, dar este necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Sperăm ca forţele din Parlament să înţeleagă urgenţa. Soluţia noastră cred că este cea care avantajează pe toată lumea şi politic, şi social", a spus Dacian Cioloş.

Lista miniștrilor Cabinetului Cioloș

Programul de guvernare poate fi consultat AICI.

Care este procedura de învestire a Guvernului

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Ce se întâmplă dacă un candidat primește aviz nefavorabil

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Ți-a plăcut acest articol?

criza politica dacian ciolos
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024