Bucureştiul, împădurit din bani privaţi. Şase ONG-uri promit că vor înverzi Capitala şi vor planta peste 100.000 de arbori
ONG-urile de mediu fac munca municipalităţii. Şase organizaţii non-profit promit că vor înverzi Capitala şi vor planta peste 100.000 de arbori în Bucureşti cu bani din sponsorizări private. Primăria trebuie doar să aleagă terenurile potrivite şi să voteze o hotărâre de consiliu general. Culmea, la ultima şedinţă, proiectul nu a trecut pe motiv că nu este complet.
De Andreea Milea la 14.03.2023, 21:36În timp ce municipalitatea şi primăriile de sector înverzesc timid oraşul, şase ong-uri vor să scape oraşul de poluare. 150.000 de arbori ar urma să fie plantaţi în următorii 3 ani în Bucureşti. Adică o medie de 136 de copaci pe zi. Tot organizaţiile non-profit vor avea obligaţia să îi întreţină timp de 2 ani. "Dacă sunt arbori mari preţul lui este 1.000 de lei si cu lucrările necesare pe 3 ani de zile, acest preţ se triplează", a declarat Dan Bărbulescu - Asociaţia Parcul Natural Vacaresti. 500.000 de euro ar urma să coste plantarea miilor de arbori în Capitală.
Anul trecut, primăriile de sector au plantat 18.000 de arbori
"Noi avem în momentul de faţă expertiza inginerilor silvici. Ne luam un angajament de a îngriji arborii si a face completări dacă aceştia nu vor trăi", a declarat Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow. Că este nevoie de ajutor ca aerul să devin respirabil, o simt bucureştenii, dar mai ales turiştii. Terenurile abandonate ar putea deveni păduri urbane. "Noi venim cu partea noastră de experienţă, cu capacitate, cu voluntari, cu materialul săditor", a declarat Dan Bărbulescu - Asociaţia Parcul Natural Vacaresti. "Noi ne-am dori foarte mult să identificăm terenuri neproductive în Bucureşti, terenuri degradate cu proprietari necunoscuţi si primăria să si le ia in administrare, iar noi să putem să dezvoltăm concepte de păduri urbane", a declarat Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow.
Totul se va face cu voluntari şi bani privaţi. Chiar şi aşa, Primăria Capitalei nu a votat încă proiectul. "În momentul de faţă operaţiunea este una inca la nivelul birocratiei capitalei", a declarat Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow. Până ce vom avea un oraş verde, momentan nici nu ştim câţi arbori sunt în Bucureşti. Ultimul recensământ al arborilor din Capitală a fost în 2011 atunci când au fost număraţi aproape 2 milioane de copaci. Cel mai verde sector era pe atunci sectorul 1 cu peste 500.000 de arbori. Anul trecut, primăriile de sector au plantat 18.000 de arbori. 5.000 doar în Sectorul 3. Comparativ, în ultimii doi ani, organizaţiile non-profit au plantat peste 2 milioane de arbori în toată ţara.