Bugetul pe 2019, cu gafe. Guvernul a uitat de Autostrada Unirii, obligatorie prin lege
Bugetul pentru anul 2019 a fost făcut public, după mai multe amânări. Şi e unul cel puţin optimist în opinia analiştilor. Sunt puţine tăieri. Cele mai multe instituţii iau mai mulţi bani decât anul trecut. Doar că bunăstarea aparentă ar putea veni la pachet cu noi taxe, prognozează specialiştii.
De Redactia Observator la 01.02.2019, 21:03Bugetul pentru anul 2019 a fost făcut public, după mai multe amânări. Şi e unul cel puţin optimist în opinia analiştilor. Sunt puţine tăieri. Cele mai multe instituţii iau mai mulţi bani decât anul trecut. Doar că bunăstarea aparentă ar putea veni la pachet cu noi taxe, prognozează specialiştii.
În bugetul pe 2019, nu lipsesc nici gafele. Guvernul a uitat de o autostradă obligatorie prin lege, dar a alocat bani schitului românesc de pe muntele Athos.
La prima vedere, anul 2019 ar putea fi unul dintre cei mai buni pentru România. Sănătatea va avea un buget cu 65% mai mare faţă de anul trecut, în special pentru achiziţia de aparatură modernă. Iar Educaţia - cu aproape 50% mai mare. Din bani, ar urma să fie acoperite majorările de salarii din sistem, dar vor fi finanţate şi noi programe. Guvernul a calculat bugetul pe o creştere economică ambiţioasă, de 5,5% şi un deficit de 2.5%.
Radu Soviani, analist economic: A avea creştere economică de 5.5% mai mare decât în 2018 în condiţiile în care tu iei bani din economie, taxa pe activele financiare, pe energie, pe comunicaţii este inexplicabil. Supraestimarea veniturilor poate avea două explicaţii: fie este făcută total nerealist, fie are în vedere introducerea de taxe şi impozite noi pe măsură ce se va dovedi că încasările nu se realizează aşa cumse prognozează.
Un buget extrem de generos vor avea şi Transporturile, mai mare cu 55% faţă de cel din 2018 pentru drumuri, autostrăzi şi căi ferate. Doar că, tocmai în acest buget, autostrada Unirii, obligatorie prin lege, e... pierdută.
Guvernul a uitat de autostrada Unirii şi a cerut companiei de drumuri să trimită documentele pentru a introducere finanţarea şoselei de mare viteză în buget, chiar dacă anul trecut preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede ca prioritate realizarea aceste autostrăzi.
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: La momentul încărcării noastre în sistemul nostrul electronic şi la momentul transmiterii proiectului de buget din partea companiei a fost această scăpare. Ea a fost observată şi a fost rapid corectată astfel încât în acest moment există deja transmis la ministerul Transporturilor şi acest capitol al finanţării autostrăzii Unirii.
După ce anul trecut executivul i-a mai tăiat din buget Administraţiei Prezidenţiale, anul acesta Palatul Cotroceni iese pe plus. La fel şi senatorii şi deputaţii pentru că vor avea mare nevoie de bani: pentru deplasări şi măriri de salarii. Guvernul e generos şi cu serviciile: STS şi SPP au câte un buget mărit.
Anul accesta, programul Start-up Nation a fost la un pas de a avea fonduri mai mici de 4 ori. Şi asta pentru că de la ministerul mediului de afaceri a fost tăiat bugetul cu 29%.
În 2019 vor continua programele Rabla, Rabla pentru Electrocasnice şi Prima Casă.
Sunt şi tăieri. Direcţia Naţională Anticorupţie, DIICOT şi cultele primesc mai puţini bani. Dar, ministerul de Finanţe, totuşi, a găsit fonduri să continue totuşi finanţarea schitului românesc de pe Muntele Athos cu peste un milion de lei.
Bugetul pentru 2019 va ajunge în Parlament. Parlamentarii vor putea veni cu amendamente. Iar apoi va trebui să primească votul majorităţii pentru ca banii să fie distribuiţi.