CCR a declarat legea avertizorilor de integritate ca fiind constituţională. USR îi cere lui Klaus Iohannis să o trimită la reexaminare
CCR a respins cu unanimitate sesizarea USR în legătură cu Legea privind protecţia avertizorilor în interes public. USR a sesizat CCR cu privire la această lege pe motiv că "forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR". Acum USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, ci să o trimită la reexaminare.
De Redactia Observator la 13.07.2022, 14:10- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În ședința din 13 iulie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.1 alin.(4), (6) și (7) și art.19 din Legea privind protecția avertizorilor în interes public, precum și legea în ansamblul său sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
"În esență, Curtea a statuat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui și a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizații. Această comunicare se face fie printr-o raportare internă/externă la nivelul respectivei organizații, fie prin divulgare publică. Legiuitorul a ales ca activitățile de raportare internă/externă și divulgare publică să se realizeze succesiv, și nu concomitent, protejând atât entitatea care face obiectul legii, cât și starea de legalitate în care aceasta trebuie să își desfășoare activitatea. Prin urmare, legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informațiile ce fac obiectul legii și fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. Asemenea reguli procedurale nu fac decât să întărească rolul avertizorului de integritate în societate și să îl responsabilizeze în activitatea desfășurată. Stabilirea unei proceduri în realizarea activității de raportare/divulgare publică a informațiilor care intră în sfera de aplicare a legii, precum și delimitarea în funcție de criterii obiective a unor etape aferente acestei activități nu aduc atingere protecției juridice a avertizorului de integritate.
Totodată, Curtea a statuat că noua reglementare, stabilind măsuri de protecție, sprijin și reparatorii în beneficiul avertizorului de integritate, consacră un standard adecvat de protecție juridică al acestuia", se arată în comunicatul CCR.
Ce este legea avertizorilor de integritate
Legea privind protecţia avertizorilor în interes public vizează persoanele care raportează încălcări ale legii. Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Legea va merge acum la Klaus Iohannis, care o poate promulga sau trimite către reexaminare.
La o conferinţă de săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat că "această situaţie este una, cum se spune, în evoluţie. Parcursul legii nu s-a terminat. Da, s-a votat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spaţiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum, la momentul în care vorbim, legea este la Curtea Constituţională pentru o analiză pe constituţionalitate, a primit şi un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine şi atunci voi uza de instrumentele de care dispune preşedintele".
USR îi cere preşedintelul să retrimită legea avertizorilor de integritate în Parlament
Preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, îi solicită şefului statului Klaus Iohannis să retrimită în Parlament, spre reexaminare, legea avertizorilor de integritate, în contextul în care Curtea Constituţională a decis să respingă sesizarea parlamentarilor Uniunii pe acest act normativ.
"Îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să întoarcă de urgenţă la Parlament legea avertizorilor de integritate. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupţie şi riscă să lase România fără bani europeni", a scris liderul USR, pe pagina sa de Facebook.
El susţine că "România riscă să rămână fără banii din PNRR". "Din dorinţa lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă de a captura justiţia şi a elimina vocile care sesizează actele de corupţie, România riscă să rămână fără banii din PNRR, aşa cum a anunţat şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi. Avertizez coaliţia că nu poate călca în picioare statul de drept fără urmări. Fac încă un apel la PSD - PNL - UDMR să oprească acest asalt. România are nevoie de banii europeni pentru spitale, şcoli şi autostrăzi, de banii europeni pentru dezvoltarea României", a argumentat Cătălin Drulă.