Antena Meniu Search
x

Video Cum ne vom putea reclama mai uşor şefii şi colegii. Ce presupunea legea care ar urma să fie supusă la vot până la sfârşitul anului

Zeci de oameni hărţuiţi pentru că au reclamat nereguli la locul de muncă vor putea fi protejaţi de lege. A aparut Un proiect de lege prin care avertizorii de integritate să fie apăraţi de răzbunarea superiorilor. Legea ar urma să se aplice inclusiv pentru companiile private şi vor fi mai multe metode prin care avertizorul să poată face reclamaţii.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 06.12.2021, 19:48

Vezi și

Daniel Simion este asistent la Spitalul Universitar din Bucureşti. Acum trei ani, alături de o colegă, a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile proaste de lucru. "Totul a pornit de la lipsurile materiale. De la mizeria din spital. Am sesizat conducerea la data respectivă, le-am spus ce se întâmplă, au ignorat total", a declarat Daniel Simion, asistent medical.

Ce a urmat? Condiţiile de muncă nu s-au schimbat, dar: "Colega mea a fost concendiată". Daniel nu şi-a pierdut locul de muncă, însă i-a fost interzis accesul în sălile de operaţii. "M-am ales cu intimidări, incendiatul casei la ora 1 noaptea. Anul acesta desfăcută roata stânga-faţă la maşină", mai spune Daniel Simion. Este doar un exemplu din sutele de oameni hărţuiţi pentru că au reclamat neregulile de la locul de muncă.

Avertizorul îşi poate reclama colegii public, inclusiv în presă

"Ce face propunerea legislativă este că se asigură că în momentul în care un cetăţean face lucrul responsabil că nu vor fi pedepsiţi pentru un act civic", a declarat Oana Ţoiu, deputat USR. "Avertizorii", indiferent dacă lucrează la stat sau privat, vor avea la dispoziţie 3 moduri prin care să-şi reclame şefii sau colegii. Mai întâi, intern, pentru că orice firmă cu peste 50 de angajaţi va avea un angajat sau chiar un întreg departament care să preia denunţurile. A doua opţiune: raportarea direct către instituţii, în frunte cu agenţia naţionale de integritate. În fine, avertizorul îşi poate reclama colegii public, inclusiv în presă.

"Se aplică pentru toate tipurile de infracţiuni pe care le sesizează avertizorul de integritate", mai spune Oana Ţoiu. Avertizorii nu vor putea fi concediaţi, trimişi în şomaj tehnic, transferaţi, intimidaţi sau marginalizaţi. Aceste drepturi suplimentare nu sunt pe placul patronilor. "Nu suntem vreo agenţie secretă şi nu trebuie să avem lucruri pe care să le ascundem unii faţă de ceilalţi", a declarat Traian Ispasiu, antreprenor. Angajaţii pot reclama atât comportamentul şefilor, cât şi fapte de corupţie. Legea ar urma să fie supusă la vot până la sfârşitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cum ne vom putea reclama mai uşor şefii şi colegii. Ce presupunea legea care ar urma să fie supusă la vot până la sfârşitul anului