România va taxa profiturile excepţionale ale băncilor şi cifra de afaceri a multinaţionalelor. Varianta finală a măsurilor fiscale pentru a acoperi gaura din Buget
După zile întregi de tensiune, PSD si PNL au ajuns la un acord pe pachetul de măsuri fiscale. Liderii coaliţiei au negociat, luni aseară, la Palatul Victoria si, în mare parte, s-au pus de acord pe noile taxe si impozite. România va adopta modelul din Italia si va taxa profiturile prea mari ale băncilor, iar companiile multinaţionale din ţara noastră vor da şi ele mai mulţi bani la stat.
De Redactia Observator la 05.09.2023, 15:02Coaliţia de guvernare va impune o taxă pe profiturile băncilor, o taxă similară cu cele aplicate deja în Uniunea Europeană, în Italia şi în Ungaria. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe Marcel Boloş după negocierile purtare luni seară la vârful coaliţiei de guvernare pe pachetul de măsuri fiscale. Este vorba de o taxă pe care statul o va aplica pe profiturile excepţionale ale băncilor, mai exact pe profiturile pe care băncile din România le obţin din diferenţa dintre dobânzile la credite şi dobânzile la depozite.
Vor fi creşteri de TVA şi noi cote de impozitare
Se va schimba totodată, odată cu noul pachet de măsuri fiscale şi sistemul de impozitare pentru marile companii multinaţionale din ţara noastră. Vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri, în loc de 16% impozit pe profit, doar în cazul în care impozitul pe profit este mai mic decât acest procent de 1% din cifra de afaceri.
Altfel, la negocierile purtate luni seară la Palatul Victoria, liberalii au impus mai multe linii roşii legate de taxe şi impozite, PNL a insistat pentru menţinerea cotelor reduse de TVA: cota de 5% şi 9%. De asemenea, s-a agreat la nivelul coaliţiei că acea cotă de TVA de 19% nu va creşte la 21%. Se va menţine cota unică de impozitare de 16%, iar liberalii au insistat şi pentru ca impozitul pe dividente de 8% să nu scadă.