Cristian Diaconescu întreabă dacă pot fi activate Articolele 4 şi 5 NATO, după desecretizarea CSAT despre Georgescu: Lasconi, singura opţiune validă
Cristian Diaconescu, candidat independent în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a transmis, după desecretizarea documentelor CSAT, că, în actualul context, o susține pe Elena Lasconi în finala din 8 decembrie. Potrivit fostului ministru de Externe, candidatul USR reprezintă "singura opţiune validă" pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
De Veronica Micu la 12.12.2024, 20:23Cristian Diaconescu se întreabă dacă poate fi activat Articolul 5 al NATO, după desecretizarea CSAT: "Lasconi reprezintă singura opţiune validă"
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, fostul ministru de Externe, care în primul tur a obținut 3,10% (286.842 voturi), a spus că nu este "adeptul reacţiilor impulsive sau al opiniilor exprimate sub influenţa emoţiilor de moment" și că, în actualul context, "Lasconi reprezintă singura opţiune validă". Redăm mai jos, integral, postarea lui Cristian Diaconescu:
"Am finalizat analiza documentelor desecretizate de către CSAT. Așa cum mă cunoașteți, nu sunt adeptul reacțiilor impulsive sau al opiniilor exprimate sub influența emoțiilor de moment. Prefer o abordare fundamentată, bazată pe o sinteză coerentă a informațiilor și ideilor relevante. Totuși, în fața situației actuale, sunt câteva întrebări care au nevoie de răspunsuri, imediat:
- Dacă aceste breșe de securitate au fost rezolvate astfel încât, pe 8 decembrie, să avem alegeri corecte sau participăm la o construcție hibridă?
- SRI a dezvăluit mecanismul complex prin care Călin Georgescu s-a viralizat pe TikTok, ajungând pe locul 9 mondial...
- Războiul declarațiilor înainte de Turul 2. Lasconi avertizează că "ne vom întoarce în întuneric", Georgescu...
- Reacţia SUA după desecretizarea CSAT: Washingtonul avertizează asupra "consecinţelor" unei îndepărtări de...
- Elena Lasconi, după desecretizarea CSAT: "Aşa a lucrat Rusia înainte de a intra cu trupe în Ucrainei. Putea să...
- Dacă se are în vedere activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington privind declanșarea, de urgență, a procesului de consultare în condițiile în care fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a menționat că în condițiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5?
În acest caz, nu mai este loc pentru interpretări subiective sau pentru discuții despre simpatii politice ori încrederea în partide. Această realitate contrazice în mod direct principiile fundamentale ale democrației și subminează suveranitatea statului. În acest context excepțional, dacă procesul electoral va continua: Lasconi reprezintă singura opțiune validă", a scris Diaconescu pe Facebook.
Informaţiile prezentate de SRI, SIE și MAI, în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie, care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la cel puţin un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
SUA, îngrijorare după raportul CSAT
Documentul desecretizat de Klaus Iohannis a ajuns şi în America. Reprezentanţii Departamentului de Stat al SUA se declară îngrijoraţi cu privire la implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne, menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc.
"Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine votează, iar Statele Unite nu intervin în acest proces. Suntem îngrijoraţi de raportul CSAT. Progresele cu greu câştigate de România pentru a se alătura comunităţii transatlantice nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianţele sale occidentale", a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.