Cum au fentat autorităţile planul de austeritate. Licitaţii pentru 180 masini pe ultima sută de metri
După o lună de dezbateri şi contraziceri, Guvernul a adoptat ordonanţa de reducere a cheltuielilor. Miniştrii îşi vor înjumătăţii consilierii, angajările la stat nu vor mai fi posibile până la final de an, iar instituţiile publice îşi vor restrânge cu 10% cheltuielile. Planul de austeritate interzice şi cumpărarea maşinilor. Aşa că pe ultima suta de metri, şase instituţii publice au lansat licitaţii pentru 187 de autoturisme.
De Redactia Observator la 12.05.2023, 21:02Cheltuielile în primele trei luni anului - mai mari cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - şi slaba colectare dau un minus de 20 de miliarde de lei în buget. Un deficit pe care mai marii statului înceracă să l mai reducă. Guvernul spune că va reduce cheltuielile cu bunuri și servicii pentru toate instituțiile publice cu 10%. Sănătatea şi Educaţia sunt exceptate de la măsurile de austeritate. Până la finalul anului, se suspendă achiziţia de maşini, mobilier sau birotică. Acolo unde chiar este nevoie de astfel de bunuri, se vor face redistribuiri. Iar achiţiile în desfăşurare nu pot fi anulate.
De teamă că vor strânge cureaua forţat, mai multe instituţii publice au lansat achiziţii publice pe ultima sută de metri
O altă măsură vizează interzicerea angajărilor la stat pe tot parcursul anului 2023. Tot cu o excepţie: acolo unde concursurile sau procedurile de angajare au început deja, ele vor continua. Un alt punct al ordonanţei restrânge nu mai lasă pe nimeni să facă parte din mai mult de două consiliile de administrație. De asemenea, posturile de consilieri din cabinetele guvernanţilor vor fi reduse la jumătate.
Adoptarea ordonanţei de reducere a cheltuielilor ar acoperi însă doar un sfert din necesar. "Suma pe care mi-a prezentat-o domnul ministru este de aproximativ 5 miliarde. Sunt masuri de chibzuiala, de gestionare, de cumpatare a cheltuielilor", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Deși pe lista propunerilor au mai fost interzicerea cumulului pensiei cu salariul sau supraimpozitarea veniturilor mai mari decât ale președintelui, aceste măsuri au fost abandonate. "Aceste lucruri daca vor fi de luat in discutie aplicata se vor intampla dupa ce statul isi realizeaza atributiile si dupa digitalizarea institutiilor statului", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
De teamă că vor strânge cureaua forţat, mai multe instituţii publice au lansat achiziţii publice pe ultima sută de metri. O unitate militară alocă 7,6 milioane de lei pentru 66 de maşini. Şi Garda de Mediu investeşte 3 milioane de lei în reînnoirea parcului auto. Senatul a apucat deja să cumpere 22 de limuzine de peste 4 milioane de lei, iar ANAF alte 16 autoturisme.