Cum putem scăpa de cozile de la frontiera româno-ungară. Dacian Cioloș: „Ăsta e motivul pentru care USR a insitat atât de mult”
Dacian Cioloș spune că există o legătură între desființarea SIIJ și cozile de la frontiera româno-ungară. Românii au așteptat și zece ore ca să treacă de formalitățile vamale.
De Redactia Observator la 20.12.2021, 16:22Sărbătorile au început cu nervi pentru românii ajunşi în punctele vamale. Ca în fiecare an de Paște și de Crăciun punctele de trecere a frontierei au fost luate cu asalt de românii care se întorc acasă de sărbători. Oamenii au avut de aşteptat la cozi uriaşe acum, mai ales din cauza noului formular de localizare care trebuie completat.
Liderul USR Dacian Cioloş susţine că există o legătură între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontiera româno-ungară.
„România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie. Elementul-cheie este desfiinţarea SIIJ. Ăsta este motivul pentru care USR a insistat atât de mult, cât am fost la guvernare, cu desfiinţarea SIIJ: există o fereastră de oportunitate în perioada imediat următoare, cel mai probabil în primăvară, pentru aderarea la Spaţiul Schengen a unui nou grup de ţări şi ştim că Croaţia e în linie dreaptă”, a explicat preşedintele USR.
Apel pentru desființarea SIIJ
- Klaus Iohannis: România acționează deja, de peste 10 ani, ca membru de facto al Schengen
- Croaţia, undă verde pentru a intra în Schengen. România, între ultimele state UE rămase pe lista de aşteptare
- Klaus Iohannis a cerut revizuirea legilor justiţiei şi desfiinţarea secţiei speciale, la bilanţul CSM
Dacian Cioloș a explicat că România ar putea fi luată în considerare pentru aderarea la spațiul Schengen și, totodată, eliminarea procedurilor vamale la frontiera cu Ungaria, dacă arată că are un sistem de justiție funcțional.
„În acest pachet ar putea să fie inclusă şi România dacă, până atunci, reuşim să demonstrăm că putem să facem reforma în justiţie şi, mai ales, elementul-cheie care a fost solicitat: desfiinţarea SIIJ, care nu are ce căuta într-un sistem de justiţie funcţional. Actuala majoritate guvernamentală a promis că va face lucrul acesta până la sfârşitul lunii martie, însă vreau să îi zic domnului Ciucă, domnului Cîţu, domnului Ciolacu şi domnului preşedinte Iohannis că e prea târziu sfârşitul lui martie pentru că există posibilitatea ca deja, la Consiliul JAI din luna martie, să fie luată decizia de aderare la Spaţiul Schengen a Croaţiei.
Dacă noi nu desfiinţăm Secţia aceasta specială cât mai repede, în cursul lunii ianuarie, cel târziu februarie, cei care se vor face vinovaţi de această amânare vor fi responsabili şi de faptul că România nu va fi în Spaţiul Schengen anul acesta şi, deci, la frontiera româno-ungară vor fi în continuare cozi”, a declarat Dacian Cioloş, luni la Parlament., după o şedinţă a conducerii USR.
El a reamintit, în acest context, decizia Curţii Europene de Justiţie potrivit căreia această Secţie specială trebuie desfiinţată. „Dacă ea nu va fi desfiinţată până la începutul anului viitor, Comisia se gândeşte să ceară la Curtea Europeană de Justiţie daune financiare pe care România să le plătească, aşa cum se întâmplă în cazul de faţă cu Ungaria. USR îşi va folosi toate pârghiile diplomatice şi politice pe care le are ca să ajute la o decizie favorabilă şi României în primăvară, dacă se va decide extinderea Spaţiului Schengen, dar pentru asta e esenţial ca imediat, în luna ianuarie, Secţia specială să fie desfiinţată”, a conchis Cioloş.