Antena Meniu Search
x

Croaţia, undă verde pentru a intra în Schengen. România, între ultimele state UE rămase pe lista de aşteptare

Guvernele Uniunii Europene au convenit joi că şi Croaţia poate intra în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, transmite Reuters. În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda.

De Redactia Observator la 10.12.2021, 09:15
- Shutterstock (scop ilustrativ)

Intrarea în spaţiul Schengen a Croaţiei, care a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro, a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei. ”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de Interne ai blocului.

Croaţia ar putea intra în Schengen

Comisia a recomandat includerea Croaţiei în Schengen în octombrie 2019. Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen. Este posibil ca ţara să beneficieze de o intensificare a turismului atunci când controalele de la frontiera cu restul blocului vor fi eliminate, relatează news.ro.

Croaţia a recunoscut în octombrie că ofiţerii săi de poliţie au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE. Nu a fost imediat clar şi când va adera Croaţia la spaţiul Schengen, considerat drept fiind una dintre cele mai mari realizări ale UE, pentru că stă la baza unei Europe din ce în ce mai integrate şi unite.

Deşi circulaţia nestingherită a permis cetăţenilor să trăiască şi să lucreze între graniţele UE, pandemia de COVID-19 a restrâns multe libertăţi de călătorie. Zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ţări din afara UE. În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Croaţia, undă verde pentru a intra în Schengen. România, între ultimele state UE rămase pe lista de aşteptare