Antena LIVE

Curs valutar

De ce nu ar trebui implementată "taxa de solidaritate". Nicolae Ciucă şi Florin Cîţu, pe aceeaşi lungime de undă cu USR

Preşedintele PNL Florin Cîţu şi premierul Nicolae Ciucă au anunţat că nu sunt de acord cu taxa de solidaritate propusă de UDMR şi susţinută de PSD. Din opoziţie, USR cere coaliţiei de guvernare să renunţe la această idee, care nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie.

De la 08.12.2021, 16:50
WhatsApp
Preşedinţii USR şi PNL se opun taxei de solidaritate Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Noua coaliţie politică vrea să facă rost de bani pentru majorări de pensii, salarii şi alocaţii prin introducerea unei "taxe de solidaritate". Banii ar urma să vină de la marile companii din România, cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro, precum Dacia, Kaufland, Carrefour, Lidl sau Dedeman.

În 20 noiembrie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avansat ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, precizând la acel moment că acest subiect nu se regăseşte în programul de guvernare, dar va fi discutat după instalarea Guvernului.

Practic, se reia o idee mai veche iniţiată de Liviu Dragnea în urmă cu câţiva ani şi anume ca marile companii să plătească anual o taxă de solidaritate care ar fi 1% din cifra de afaceri. Potrivit surselor Observator, se discută în cadrul coaliţiei de guvernare ca această taxă să fie "destinată" doar companiilor care au o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane de euro.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei, despre introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii, că aşa cum şi-au asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vor introduce noi taxe, asta în contextul în care discuţia este ca taxa să fie introdusă din 2022. ”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe”, a spus Ciucă, precizând că programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament. 

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu explică de ce nu este bună "taxa de solidaritate"

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, înainte de şedinţa coaliţiei, despre taxa de solidaritate pe companiile mari, care este dorită de UDMR şi PSD, că aceste companii pe care noi vrem astăzi să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, atunci când economia a fost închisă. În plus, spune preşedintele PNL, el nu vede care este destinaţia acestor sume.

”Ideea nu este despre ce înseamnă această taxă. Ştiţi foarte bine că este o directivă care va creşte impozitarea companiilor, în toată lumea, la 15%, care va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, şi aici e vorba de principiu, în această perioadă de criză, 2020 şi 2021, să ştiţi că aceste companii pe care noi vrem astăzi să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans să avem bani la buget, când economia a fost închisă”, a spus Cîţu. 

Liderul PNL a arătat că au fost companii, multinaţionale, care au plătit în avans la buget să avem bani de pensii şi salarii. ”Eu cred că nu este un comportament normal să vii azi să penalizezi aceste companii, pentru că nu am înţeles de ce, care este destinaţia acestor sume. Aştept în continuare explicaţii, vedem şi discutăm cu mediul de afaceri”, a afirmat Florin Cîţu, precizând că ”mediul de afaceri este înţelegător”. ”Lucrurile se pot face dar trebuie să ai discuţii cu cei pe care vrei să-i penalizezi”, a mai spus Cîţu. 

USR se opune ferm introducerii unei „taxe de solidaritate”

Reprezentanţii USR au transmis că în plină pandemie şi criză a preţurilor în energie şi la alimente, când ar trebui să ia măsuri pentru pregătirea valului 5 şi pentru susţinerea celor mai afectaţi din punct de vedere economic, „alianţa toxică PSD-PNL-UDMR se gândeşte să introducă o taxă nouă, lovind exact în cei mai importanţi contribuabili în economie”.

„În acest mod, PNL nu face decât să arate, o dată în plus, că îşi minte electoratul căruia îi promitea, tare şi răspicat prin vocea lui Florin Cîţu, că nu va introduce nicio taxă nouă. În aceste zile, vedem exact contrariul şi asta în contextul în care România s-a angajat prin PNRR la o politică fiscală predictibilă. USR se opune ferm introducerii unei aşa-zise “taxe de solidaritate” pentru companiile mari şi cere PSD-PNL-UDMR să renunţe la această măsură populistă, care nu doar că nu ar aduce banii necesari la bugetul de stat pentru a acoperi toate creşterile de salarii, pensii şi alocaţii promise inconştient de noua alianţă toxică, dar ar reduce competitivitatea României, ar descuraja investiţii importante şi ar risca retragerea de pe piaţă a celor câteva companii care susţin economia românească”, arată comunicatul de presă al USR

Europarlamentarul USR Dragoş Pîslaru a explicat de ce această măsură ar face mai mult rău decât bine în economie:

USR reaminteşte alianţei PSD-PNL-UDMR că un lucru asemănător l-au încercat şi Dragnea şi Dăncilă, cu celebra OUG 114, criticată dur de Comisia Europeană, şi nu au avut succes.

„USR a spus clar în ultimii ani şi când a intrat la guvernare că nu susţine introducerea de taxe noi şi rămâne ferm pe poziţie.

Dacă, într-adevăr, PSD-PNL-UDMR ar vrea să crească veniturile la buget fără să introducă noi taxe peste noapte, care să lovească exact în cei mai afectaţi de pandemie, noua alianţă toxică ar putea:

USR rămâne alături de antreprenorii mici şi mari ai ţării şi se opune ferm acestei propuneri de a introduce o nouă taxă”, conchide sursa amintită. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

florin citu usr
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025