Discuţii cruciale la Bruxelles pentru viitorul României în Schengen. Scenariile puse pe masa Consiliului JAI
Astăzi are loc Consiliul JAI, la care ar trebui să se discute aderarea României la spaţiul Schengen.
De Bianca Iacob la 05.12.2023, 09:59Astăzi începe poate cea mai importantă discuție a Consiliului de miniștri ai Afacerilor Interne la Bruxelles: îndeplinirea condițiilor României și Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen. A mai avut Bulgaria un control pentru îndeplinirea acestor condiții şi probabil, astăzi, vor fi prezentate concluziile în urma controlului, de altfel, prima discuție pe agenda a miniștrilor Afacerilor de Interne, discuție care nu va fi finalizată însă cu un vot, aşa cum ne-am fi aşteptat, cel puţin asta spun sursele Observator până în acest moment.
Rămâne de văzut dacă se va schimba ceva în urmă a ceea ce se va discuta la Bruxelles. Despre România şi aderarea la spaţiul Schengen s-a vorbit intens în ultimul an, mai ales că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile necesare.
Însă anul trecut, chiar în luna decembrie, ne-am lovit de veto-ul Austriei care practic a împiedicat intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie, dar şi opreliştea Bulgariei din partea Olandei, pentru că Olanda a spus da, doar pentru România, nu şi pentru Bulgaria. Aşadar votul fiind dat la pachet, niciuna dintre cele două ţări nu a intrat în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Scenariile puse pe masa Consiliului JAI
- Când ar putea România să intre, de fapt, în Schengen. Tomac: Anul viitor nu există aproape nicio şansă
- Consiliul JAI se reuneşte astăzi la Bruxelles. Ce şanse sunt să fie discutată aderarea României la Schengen
- România nu intră în Schengen nici în acest an. Aderarea nu va fi votată la Consiliul JAI din 5 decembrie
Până în acest moment, poziţia Austriei rămâne neschimbată. Viena spunea în repetate rânduri, atât prin cancelarul Nehammer cât şi prin ministrul austriac de Interne că nu este momentul ca Schengen să fie extins şi că nu funcţionează aşa cum trebuie în acest moment şi că nu putem vorbi despre o extindere, deşi România este susţinută de mai multe state din Uniunea Europeană, de Comisia Europeană, de Parlamentul European, pentru că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a intră în Schengen, nu de anul acesta ci de foarte mulţi ani în urmă.
Sunt scenarii pe masă în acest moment. Europarlamentarii vorbesc despre un vot tacit al ambasadorilor care mai apoi să fie validat în Consiliul de miniștri, ca această problemă, pe de altă parte, să fie împinsă la nivel politic, să fie dat un vot în Consiliul European, sau să fie organizat un consiliu extraordinar al JAI spre finalul lunii decembrie, atunci când Olanda va avea deja un guvern format în urmă alegerilor şi poate că până atunci, Austria să îşi schimbe părerea.