Antena LIVE

Curs valutar

Finanţarea campaniei electorale. Ce reguli trebuie să urmeze candidaţii la alegerile prezidenţiale 2025

A început oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale pentru cei 11 pretendenți care vor să ocupe scaunul de la Palatul Cotroceni. Iar pentru a ocupa prima funcție în stat, candidații și susținătorii trebuie să respecte un set de reguli clare. 

De la 04.04.2025, 16:39
WhatsApp
Finanţarea campaniei electorale. Ce reguli trebuie să urmeze candidaţii la alegerile prezidenţiale 2025 Profimedia

Timp de 30 de zile, partidele, alianţele sau independenţii intraţi în cursa pentru un loc în noul Legislativ vor trebui să convingă electoratul să le acorde votul pe data de 4 mai. Iar pentru a depista și bloca propaganda ilegală în mediul digital, Biroul Electoral Central va înfiinţa o structură cu experți din mai multe instituții. Candidații și susținătorii trebuie să respecte un set de reguli clare. 

Surse de finanţare a campaniei electorală pentru alegerile prezidenţiale

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început noaptea trecută, la ora 00.00, și se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00, potrivit HG nr. 17/2025. 

Toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală) trebuie evidențiate conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru președintele României din anul 2025.

În campanie, primarii le asigură candidaților panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. Prin panou electoral se înțelege suprafața plană continuă sau ansamblul de suprafețe plane dispuse într-un areal sau perimetru compact, având destinația de asigurare a afișajului electoral, astfel cum este stabilită prin dispoziție a primarului. 

Sunt interzise materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) care combină culorile într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepția situației în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral. 

Sunt interzise utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă și oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În preziua votării și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secției de votare din țară și de pe respectiva clădire se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, de îndată. 

Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.

Candidaţii trebuie să declare bugetul campaniei electorale

Cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor electorale se suportă de la bugetul de stat ori, după caz, de la bugetele locale sau judeţene, potrivit dispoziţiilor legilor electorale.

 Accesul la serviciile publice de radio şi televiziune în cadrul campaniei electorale, precum şi la locurile speciale de afişaj electoral este garantat şi se asigură potrivit dispoziţiilor legilor electorale.

 Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau alte organizaţii care participă în alegeri conform legii, precum şi candidaţii au obligaţia să imprime pe toate afişele şi materialele de propagandă electorală denumirea agentului economic care le-a tipărit şi să declare la Comisia pentru Conturi de Campanie şi Finanţare Politică numărul de afişe electorale tipărite. Sumele cheltuite pentru această operaţiune se înregistrează separat. Afişele se înseriază prin aplicarea unui timbru.

Limita maximă a cheltuielilor care pot fi efectuate de un partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, orice altă organizaţie prevăzută de lege care participă la alegeri sau candidat independent în campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României este de 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară, iar în al doilea tur de scrutin limita este de 2.000 de salarii minime brute pe ţară.

La calculul sumelor prevăzute la alin. (1) se includ şi sumele reprezentând echivalentul în bani al bunurilor mobile şi imobile primite ca donaţie, precum şi sumele reprezentând echivalentul în bani al utilizării bunurilor mobile şi imobile şi a serviciilor puse la dispoziţia partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale, altei organizaţii care participă la alegeri conform legii sau candidatului independent, de către o terţă persoană.

Dispoziţiile art. 137-142, referitoare la sursele de finanţare şi contribuţiile pentru campaniile electorale, se aplică în mod corespunzător şi în alegerea Preşedintelui României.

În cazul în care alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României au loc în acelaşi timp cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, partidele şi formaţiunile politice care propun un candidat la preşedinţie vor desemna un mandatar special pentru campania electorală a candidatului în cauză.

Partidele, alianţele politice şi alianţele electorale care nu au obţinut cel puţin 5% din voturile valabile exprimate pe întreaga ţară pentru candidatul pe care l-au propus, precum şi candidaţii independenţi care se găsesc în aceeaşi situaţie vor restitui subvenţia de la buget în termen de două luni de la încheierea campaniei electorale.

Atunci când un candidat este propus pentru mai multe funcţii, într-o campanie electorală, limita maximă a cheltuielilor ce pot fi efectuate se stabileşte la valoarea cea mai mare, potrivit art. 145 sau art. 146, după caz.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Conform BEC, ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidați este următoarea:

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri prezidentiale calendar candidati campanie electorala finantare campanie electorala
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025