Florin Cîţu şi-a depus mandatul fix înaintea votului din Parlament
Lumea traversează o criză fără precedent! Prima pandemie din istorie provocată de un coronavirus. Iar România intră în lupta infernală fără frâie la Guvern. În ziua în care numărăm 50 de români diagnosticaţi cu coronavirus, Florin Cîţu şi-a depus mandatul.
De Francesca Simionescu la 12.03.2020, 19:42- Florin Cîţu, premierul desemnat, şi-a depus mandatul fix înaintea votului de învestire din Parlament
- România ar putea avea un Guvern deplin abia spre sfârșitul lunii martie
Lumea traversează o criză fără precedent! Prima pandemie din istorie provocată de un coronavirus. Iar România intră în lupta infernală fără frâie la Guvern. În ziua în care numărăm 50 de români diagnosticaţi cu coronavirus, Florin Cîţu şi-a depus mandatul. Avem nevoie de un premier, de calm şi de responsabilitate. Sunt 36 de zile de când România este condusă interimar. 16 zile de când trăim sub ameninţarea epidemiei de coronavirus. Şi 24 de ore de când lumea este în alertă. E pandemie şi mai mult ca niciodată trebuie să ne unim, să nu lăsăm virusul şi panica să ne conducă.
Florin Cîţu şi-a depus mandatul fix înaintea votului din Parlament. Deşi erau semnale clare că principalele formaţiuni politice îl vor susţine. Cu doar 10 minute înainte de şedinţă, parlamentarii au aflat că nu mai au pe cine să voteze. Şi varianta alegerilor anticipate a căzut. Scena politică a sărit în aer în huiduielile aleşilor.
Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Premierul desemnat Florin Cîţu a făcut un gest de mare responsabilitate.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Este un comportament iresponsabil, o bătaie de joc, un fel de golănie, similar cu alba-neagră.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Cel mai bun lucru care se putea întâmpla României e că s-a retras domnul Cîţu.
Victor Ponta, preşedintele Pro România: România e în război acum. În război e numit un general şi cu 15 minute înainte fuge.
Dan Barna, președintele USR: E un moment istoric, un moment de iresponsabilitate şi ridicol.
Aşadar, în timp ce ne confruntăm cu una dintre cele mai grave crize de sănătate din ultimul deceniu, ţara e administrată de un Guvern cu puteri limitate.
Francesca Simionescu, reporter Observator: Trebuie spus, întâi, că interimatul Guvernului Orban expiră pe 16 martie, adică luni, săptămâna viitoare. Aşa că în cel mai scurt timp, Klaus Iohannis va chema din nou partidele la consultări, apoi va propune un alt premier.
Poate să propună un prim-ministru politic sau unul tehnocrat.
Apoi toată procedura la care am asistat în ultimele două săptămâni se reia. Adică, noul premier desemnat îşi formează Guvernul, propune un program de guvernare, miniştrii propuşi sunt audiaţi în Parlament, iar abia apoi urmează votul de învestitură.
Realist, nu vom avea Guvern cu drepturi depline până spre sfârşitul lunii martie.
Iar un Guvern interimar nu poate da ordonanţe de urgenţă şi nu poate face achiziţii. De exemplu, dacă acum, în plină criză de coronavirus, avem nevoie să cumpărăm medicamente, un Executiv interimar nu are această putere.