Antena LIVE

Curs valutar

Guvernul adoptă OUG "trenuleţ". Marcel Ciolacu anunţă măsurile de austeritate: Nu este o ordonanţă a "sărăciei"

Premierul Marcel Ciolacu anunţă, luni, în şedinţa de Guvern, adoptarea măsurilor de austeritate din ordonanţa "trenuleţ". Şeful Executivului a declarat că astfel, România "va ține sub control deficitul bugetar în 2025".

De la 30.12.2024, 13:34
WhatsApp
Guvernul adoptă ordonanța "trenuleţ". Marcel Ciolacu anunţă măsurile de austeritate

Guvernul s-a reunit la ora 13.00 într-o ședință, în care sunt adoptate măsurile de austeritate. Între timp, în Piața Victoriei are loc un protest al sindicatelor din penitenciare, iar studenţii şi profesorii au criticat proiectul OUG.

Bugetarii sunt direct vizaţi de noile măsuri. Salariile acestora vor fi îngheţate anul viitor, iar valoarea voucherelor de vacanţă va fi înjumătăţită. Pe de altă parte, angajaţii companiilor de stat nu vor mai primi tichetele de masă, iar direct vizate sunt companiile CFR şi Metrorex. Şi pensionarii sunt vizaţi, veniturile nu vor mai creşte cu 12 procente aşa cum au promis aleşii în campania electorală. 

Mesajul integral al premierului Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat în şedinţa de guvern că ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar şi datele venite în decembrie de la Comisia Naţională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât aşteptările specialiştilor. ”Situaţia s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România. Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB faţă de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credinţă nu poate critica că am mărit pensiile de două ori şi am eliminat inechităţile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, poliţiştilor sau militarilor”, a spus şeful Executivului.

"Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.

Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli și spitale și pentru a achita datoriile din urmă.

Nu regret niciuna dintre aceste măsuri, pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore. Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore.

Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români.

De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm azi așa-zisa Ordonanță „Trenuleț” pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal.

Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României", a declarat Ciolacu.

Ciolacu: Nu este ordonanţa "sărăciei"

Premierul a menţionat că ”această ordonanţă nu este una a „austerităţii” sau „sărăciei” aşa cum se spune la televizor”. ”Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de şcoli şi spitale”, a continuat el.

"Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de școli și spitale. Am structurat această ordonanță pe trei obiective fundamentale: stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.

Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice.

Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament vor veni specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono.

În același timp, trebuie să luăm măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat. Am adoptat acele măsuri care sunt cuprinse în reforma fiscală din PNRR cu cel mai redus impact asupra creșterii economice. Am refuzat să tăiem de la investiții sau să creștem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creșterea TVA care ar fi dus la creșterea inflației.

Așadar eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducem impozitul pe construcțiile speciale și aliniem impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10%. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în fața noastră fiind țări precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20%.

În final, fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Deci plătiți toți corect sau plecați!

Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului. De asemenea, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii. Și mai solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României.

Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate altfel!", a conchis premierul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

taxa pe stalp ordonanta trenulet marcel ciolacu guvern romania masuri austeritate
Întrebarea zilei
Traiul pe datorie, la cote alarmante în România. Intenţionaţi să faceţi un credit anul acesta?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
ANAF, schimbare așteptată de milioane de români. Sunt vești excelente
Fanatik.ro
Publicat 06.01.2025
Ai probleme cu somnul? Învață să dormi bine de la oamenii care locuiesc...
spotmedia.ro
Publicat 06.01.2025
China conduce revoluția vehiculelor electrice. Este și bine, și rău pentru mediu
spotmedia.ro
Publicat 04.01.2025
Cine este mama lui Sebastian Stan. Femeia din spatele succesului actorului român
Gandul
Publicat 06.01.2025
Ilie Bolojan, despre veniturile șefilor de la stat: „Nu mi se pare normal ca la...
Adevărul
Publicat 06.01.2025
Discursul emoționant al actorului român Sebastian Stan după ce a primit Globul...
A1
Publicat 06.01.2025
Horoscopul zilei de 7 ianuarie 2025. Peștii își găsesc sufletul pereche. Află...
CaTine
Publicat 06.01.2025
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și...
spynews.ro
Publicat 06.01.2025
Americanii vin cu o nouă inginerie-SF » Ce va conține stadionul de 1,7 miliarde...
GSP
Publicat 05.01.2025
Djokovic încă are traume după pandemia de Covid-19. Cu ce sechele a rămas...
Click.ro
Publicat 06.01.2025
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real
Useit
Publicat 06.01.2025
Cine este femeia care i-a sucit mințile lui Sebastian Stan, actorul român...
Redacţia.ro
Publicat 06.01.2025
Povestea lui Sebastian Stan, actorul român premiat cu Globul de Aur 2025. A spus...
libertatea.ro
Publicat 06.01.2025
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei,...
ZU
Publicat 06.01.2025
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Hello taste
Publicat 06.01.2025
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Deparinti
Publicat 06.01.2025
Cele mai bune diete pentru 2025, dezvăluite într-un nou raport: există o...
ziare.com
Publicat 05.01.2025
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Happy
Publicat 06.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vânătăile pe picioare: cum se formează și de ce apar fără să te lovești
Medicool
Publicat 06.01.2025