Profesorii şi studenţii, revoltaţi de proiectul OUG "trenuleţ". A fost depusă o petiţie la Guvern, "Scoateţi trenuleţul din ordonanţă"
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ solicită Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai - iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri bugetare (ordonanţa „trenuleţ”). Totodată, studenții cer Executivului eliminarea din „ordonanța austerității” a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți. Eu au depus o petiție semnată de peste 35.000 de persoane și cer o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.

Într-un comunicat de presă comun, federaţiile din învăţământ precizează că cele mai importante nemulţumiri vizează îngheţarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe o perioadă îndelungată.
Astfel, sindicaliştii consideră că prin măsura privind îngheţarea salariilor în 2025, „se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023”. „Nu trebuie să se uite un lucru: Şi promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”, avertizează sindicaliştii
Referitor la salarizarea din învăţământ, federaţiile sindicale consideră că şi după majorările consistente din anii 2023 şi 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, „salariu insuficient, ţinând cont de importanţa muncii prestate şi de costurile vieţii din România”.
„În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puţin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârşitul carierei. Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiţia cea mai profitabilă este cea în educaţie, domeniu strategic al oricărei ţări, fără a fi omisă resursa ei umană”, se arată în comunicatul citat.
- Avertismentul ANAT: Guvernul recurge la măsuri din pix şi loveşte mediul privat cu măsuri fiscale luate peste noapte
- "Taxa pe stâlp" a inflamat companiile energetice: Noul Guvern nu doar că va crește taxele, dar riscă să omoare...
- Ordonanţa "trenuleţ" va fi adoptată astăzi. Lista tăierilor pregătite pentru anul viitor
- S-a întors în România după 12 ani, iar acum vrea să plece iar. Cu cât i-a scăzut salariul ordonanţa "Trenuleţ"
- Metrorex câştigă negocierile. Guvernul promite salarii mai mari cu 1.050 de lei brut şi excepţii de la OUG...
Studenţii au depus o petiţie la Guvern
Studenții cer Executivului eliminarea din „ordonanța austerității” a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți. Eu au depus o petiție semnată de peste 35.000 de persoane și cer o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au depus, luni, la Palatul Victoria, lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiției „Scoateți trenulețul din ordonanță!”, lansată în urmă cu mai puțin de 24 de ore în spațiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenți.
ANOSR a transmis ieri (duminică- n.r.) premierului Ion-Marcel Ciolacu, vicepremierului Marian Neacșu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, o serie de justificări și argumente referitoare la necesitatea de a menține nemodificate prevederile art. 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent, precum și o solicitare pentru a organiza o întâlnire de urgență, înaintea desfășurării ședinței de Guvern planificate luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanții studenților și membrii executivului pentru a discuta în mod direct despre importanța reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenți.
„Întrucât ANOSR nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie, precum și din cauza faptului că nu a existat nicio consultare a societății civile în ceea ce privește măsurile fiscal-bugetare propuse pentru anul 2025, așteptăm ca guvernanții, dată fiind prezența fizică a reprezentanților federației în fața sediului Guvernului României, să ne primească la discuție fie înaintea desfășurării ședinței de Guvern programată astăzi (luni -n.r.), fie să ne invite în cadrul ședinței pentru a putea susține punctul de vedere al tuturor studenților din România”, potrivit comunicatului de presă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰