Iohannis, la reuniunea de la Haga: Rusia este şi va continua să fie ameninţarea cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice
Şefii de stat sau de Guvern din şapte ţări ale NATO, între care şi România, s-au reunit, la Haga, pentru a-şi coordona poziţiile înaintea summitului Alianţei de luna viitoare.
De Redactia Observator la 28.06.2023, 09:02La întâlnire a luat parte şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Pe agendă s-au aflat sprijinul militar dar şi politic pentru Ucraina, precum şi consolidarea flancului estic al NATO în replică la instalarea grupului Wagner în Belarus.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că viitorul summit trebuie să ofere rezultate clare conducerii de la Kiev, inclusiv prin crearea unui consiliu NATO-Ucraina. El a subliniat că Alianţa nu trebuie să neglijeze alţi parteneri vulnerabili din regiune şi mai ales Republica Moldova, deoarece securitatea ei şi cea a Ucrainei sunt conectate.
”Am avut prilejul unui schimb de opinii foarte constructiv şi deschis, într-un cadru informal, în pregătirea Summitului de la Vilnius. Desigur, am discutat şi despre evenimentele de la finalul săptămânii trecute din Rusia, în special despre potenţialul impact al acestora asupra gestionării de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei”,, a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, ”Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice”.
”Prin urmare, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a adăugat preşedintele.
Iohannis consider că ”descurajarea şi apărarea reprezintă o direcţie de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid”.
”Alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor. Dată fiind poziţionarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă şi unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forţelor, structurilor, capabilităţilor şi echipamentelor necesare, precum şi aranjamentele adecvate de comandă şi control”, a mai transmis preşedintele.