Iohannis a solicitat Guvernului să facă ordine în instituții: "Nu poți să ai două statistici diferite pentru același lucru" | Video
Președintele Iohannis nu crede că cele două raporturi diferite, emise de INSP și Grupul de Comunicare Strategică au contribuit semnificativ la neîncrederea populației. El spune că a cerut ca Guvernul să-și facă ordine în propriile instituții.
De Cristian Ionescu la 13.10.2020, 22:32- Președintele a cerut ferm ordine în instituțiile Guvernului
- Arafat și Tătaru au explicat încurcătura cu statisticile "greșite"
Iohannis a cerut Guvernului să-și facă ordine în instituții
Klaus Iohannis, președintele României: "Nu cred că a contribuit semnificativ la neîncrederea în autorități. Aici alți factori au contribuit, însă am solicitat Guvernului să își facă ordine în propriile instituții foarte rapid. Nu putem să trăim cu două statistici diferite pentru același lucru"
Cifrele de la Evidența Populației sunt bune, spune Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății a precizat și el că datele anunțate de Evidenţa Populaţiei, referitoare la domiciliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru indicele cumulat la mia de locuitori.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: "Datele care sunt precizate de Evidenţa Populaţiei referitoare la domiciliu sunt cele care sunt luate în calcul pentru indicele cumulat la cazurilor noi la mia de locutitori. Şi la nivel european se prevede un trend ascendent. Şi în România e la fel. În afara de sâmbătă şi duminică când am avut mai puţine teste, azi avem 3100 de cazuri. Raportăm aici creşterea numărului de cazuri în Alba, Bacă, Timiş, Prahova, Iaşi, şi Bucureşti"
Sunt numere diferite, potrivit lui Raed Arafat
Raed Arafat nu a fost atât de vehement, el precizând că nu este vorba despre o neconcordanţă, ci doar de numere diferite.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: "Nu este o neconcordanţă. Mai degrabă a fost la ce număr ne referim. De ceva timp noi am stabilit că ne referim la numărul care este mai aproape de realitate şi asta e numărul de 2,1 milioane, care include nu numai pe cei care au reşedinţă în Bucureşti, dar şi pe cei care au şi viza de flotant, care locuiesc în Bucureşti. Pentru că asta este normal. Rămânem pe această cifră pentru că ar fi un pic nedrept sau incorect să calculăm 1,8 milioane. Dacă calculăm la 1,8 milioane neglijăm faptul că Bucureştiul are mult mai mulţi locuitori şi probabil că are şi mai mult decât 2,1 milioane, dar totuşi aceasta este cifra oficială care include cele două categorii. Şi atunci asta e cifra de referinţă. Noi sperăm să nu ajungem la 3 la mie şi acest lucru depinde de noi toţi dacă aplicăm regulile de protecţie"
Citește și: