Școlile din București nu intră în scenariul roșu. INSP a revenit asupra incidenţei cazurilor Covid-19
După ce a anunţat că Bucureştiul a depăşit incidenţa de 3 cazuri Covid-19 la mia de locuitori şi după ce bilanţul din 13 octombrie a contrazis datele, INSP a revenit asupra informaţiilor şi a anunţat că în Capitală incidenţa este de doar 2,65 la mie. În aceste condiţii, prefectul Capitalei şi ministrul Educaţiei au anunţat că şcolile nu intră în scenariul roşu.
- Monica Anisie a anunţat că autorităţile se pregătesc pentru scenariul roşu în Bucureşti
- Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, spune că se va ține cont de populația reală
INSP a clarificat datele pe care le-a publicat în primă instanţă, spunând că incidenţa de 3,11 se referă la rezidenţii din Bucureşti, iar cea de 2,69 anunţată de Grupul de Comunicare Strategică (2,66 în raportul INSP) se referă la populaţia cu domiciliul în Bucureşti.
În aceste condiţii, Monica Anisie a anunţat, la finalul unei şedinţe de lucru la Prefectura Capitalei, că autorităţile se pregătesc pentru scenariul roşu în Bucureşti, dar că momentan nu a fost depăşit pragul.
„Am solicitat această întâlnire domnului prefect, pentru ca în această perioadă să ne pregătim dacă există posibilitatea să intrăm în scenariul roşu. (...) Noi am luat în calcul toate variantele posibile în aşa fel încât să nu fie puşi în pericol elevii şi profesorii. Prin urmare, pot să vă spun că la momentul acesta rata la nivelul municipiului Bucureşti e 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3.
Prin urmare, noi, la momentul acesta, am avut numai o şedinţă de lucru, în aşa fel încât să fim pregătiţi dacă este nevoie de a intra în scenariul roşu. Aşa cum bine se ştie, în ordinul de ministru comun, realizat cu ministrul Sănătăţii, există prevăzut acest lucru, că dacă mai multe zile există pragul de 3, rată de infectare la nivel de localitate, se trece în scenariul roşu”, a declarat Anisie.
Când intră școlile din București în scenariul roșu
Prim-ministrul Ludovic Orban declara sâmbătă că, în cazul în care la Bucureşti coeficientul infectărilor cu noul coronavirus va depăşi pragul de 3 la mia de locuitori, şcolile vor trece în regim online.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, este însă de altă părere. Acesta spune că școlile din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare când rata de incidenţă a COVID-19 la mia de locuitori va fi de circa 3,4 şi după trei zile de creştere a acesteia.
„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului”, a declarat prefectul.
Care este populația Bucureștiului la care se raportează cazurile Covid-19?
Conform Grupului de Comunicare Strategică, București are un indice de 2,69, care este raportat la populația de 2.151.665 de locuitori.
Statistica prezentată de INSP este însă împărțită altfel, între rezidenți și domiciliați. Conform INSP, București are o incidență de 3,11 la mia de locuitori rezidenți, raportată la un număr de aproximativ 1.833.000 de rezidenți, respectiv de 2,66 cazuri la mia de locuitori domiciliați, raportată la un număr de aproximativ 2.151.000 de bucureșteni.
Prefectul Capitalei spune însă că sunt mult mai mulţi locuitori în Bucureşti.
„Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem - haideţi să vă dau absurd - la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a spus Gheorghe Cojanu.
Peste 650 de școli și grădinițe în scenariul roșu
La nivel național, numărul de unități de învățământ care trec în scenariul roșu este în creștere.
Astăzi, 13 octombrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
- 11.769 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
- 5.233 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
- 654 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
„Menționăm că dintre cele 654 de unități aflate în această situație, 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, spune Ministerul Educației și Cercetării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰