Antena LIVE

Curs valutar

Video

Klaus Iohannis, anunţ de Ziua Armatei Române: Bugetul Apărării va crește în 2023 la 2,5% din PIB

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul ''Mormântul Ostaşului Necunoscut'' din Parcul Carol I, că este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare pentru că există încă state tributare unei mentalităţi depăşite, care folosesc forţa armată pentru a ameninţa suveranitatea unei ţări independente. Şeful statului a spus că anul viitor vom face încă un pas înainte prin creşterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB.

De la 25.10.2022, 15:05
WhatsApp
Vezi și:

''Ne-am reunit astăzi, cu emoţie şi respect, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, care, cu patriotism şi devotament, şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează şi ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut şi viitor, căliţi de dificultăţile vieţii, ei ne transmit cu înţelepciune şi căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetăţeni şi ca naţiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveţi recunoştinţa şi preţuirea noastră!'', a spus preşedintele în discurs.

Klaus Iohannis a arătat că ''traversăm o perioadă marcată de o accentuată incertitudine, iar efectele acestor provocări complexe ne afectează şi viaţa de zi cu zi''. ''În actualul context dificil, direcţia noastră este clară: rămânem uniţi şi hotărâţi, ancoraţi în valorile şi simbolurile care ne definesc şi ne dau putere ca naţiune, şi întărim cooperarea cu aliaţii şi partenerii noştri. Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii şi o componentă esenţială în evoluţia României, contribuind major la parcursul ţării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil ataşat valorilor euro-atlantice'', a afirmat preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ''participarea activă a militarilor noştri în diferite teatre de operaţii, timp de peste 20 de ani, a susţinut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil şi stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO şi al Uniunii Europene, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării''.

''România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice. În ultimii ani a crescut constant prezenţa Aliată în ţara noastră, fiind operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă şi control şi de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internaţional de securitate, ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflaţi în ţara noastră. Împreună cu partenerii şi aliaţii noştri suntem mai puternici şi salut şi cu această ocazie prezenţa acestora în România, ca dovadă a hotărârii de neclintit a NATO de a consolida şi apăra Flancul Estic şi regiunea Mării Negre'', a spus şeful statului.

Pe acelaşi subiect

El a menţionat că, prin deciziile adoptate la Summitul Alianţei de la Madrid, din această vară, ne-am asigurat că acest proces va fi unul continuu, elaborat pe termen lung, ca răspuns la toate aceste provocări de securitate cu care ne confruntăm.

''Dragi militari, reprezentaţi Armata României, o instituţie emblematică, respectată şi apreciată la nivel naţional şi internaţional pentru virtuţile care o definesc: loialitate, curaj, abnegaţie şi spirit de sacrificiu. Armata României continuă să se modernizeze, iar în centrul acestui amplu proces de transformare vă aflaţi dumneavoastră, cea mai importantă resursă care dă valoarea şi puterea oricărei forţe militare'', a spus el.

Bugetul Apărării va crește în 2023 la 2,5% din PIB

Preşedintele a menţionat că alocarea bugetară de 2% din PIB pentru Apărare, stabilită în anul 2017, a facilitat creşterea investiţiilor, dotarea cu tehnică şi echipamente, precum şi fondurile necesare pregătirii şi instruirii pentru o mai bună interoperabilitate cu aliaţii. ''Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creşterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-şi îndeplini misiunile încredinţate şi astfel să conferim României şi mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate. Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalităţi depăşite, care folosesc forţa armată pentru a ameninţa suveranitatea unei ţări independente, sfidând întregul sistem internaţional bazat pe reguli'', a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a continuat: ''Răspunsul nostru - al ţărilor NATO şi al partenerilor noştri - trebuie să fie unul decisiv şi hotărât, menit să contribuie la descurajarea acţiunilor oricărui potenţial adversar. Vă îndemn să fiţi parte activă a acestui proces de transformare şi modernizare a Armatei, să continuaţi să vă pregătiţi la cele mai înalte standarde, să vă perfecţionaţi şi să vă consolidaţi abilităţile în concordanţă cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliaţi aflaţi în ţara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi de apărare''.

''Vă mulţumesc pentru devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care daţi dovadă în tot ceea ce faceţi pentru apărarea ţării! Vă urez sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor care vă sunt încredinţate!'', a spus preşedintele în finalul discursului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aparare buget crestere klaus iohannis
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025