Antena LIVE

Curs valutar

Klaus Iohannis vrea modificarea legilor pentru a contracara dronele rusești. Discursul preşedintelui de Ziua Armatei

Klaus Iohannis a cerut, vineri, la ceremonia de Ziua Armatei, optimizarea cadrului legislativ astfel încât țara noastră să prevină și să combată riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național.

De la 25.10.2024, 14:27
WhatsApp
Galerie (2)
Discursul preşedintelui de Ziua Armatei Captură video YouTube

"Onorăm astăzi, împreună, Armata României, principalul pilon al sistemului național de apărare, care garantează suveranitatea, independența și unitatea statului, precum și integritatea teritorială a țării și democrația constituțională. Aniversăm, de asemenea, 80 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de la granița de vest, eveniment cu semnificație majoră pentru afirmarea independenței și a suveranității României. Pentru îndeplinirea acestui rol fundamental și pentru întreaga activitate desfășurată în slujba țării, suntem profund recunoscători militarilor noștri activi, în rezervă și în retragere, precum și personalului civil din cadrul Armatei României. Dedicăm această zi și ostașilor noștri care au plătit prețul suprem pe câmpul de luptă, pentru ca România să se dezvolte și să devină statul democratic, respectat în Europa și în lume, așa cum este astăzi. Totodată, gândurile noastre de prețuire și recunoștință se îndreaptă către veteranii de război, care au luptat pentru România în cele două conflagrații mondiale, precum și către militarii noștri care și-au îndeplinit cu succes misiunile în teatrele de operații, alături de Aliați și parteneri", spune Klaus Iohannis.

Iohannis cere modificarea legilor pentru a contracara dronele rusești

El amintește și de războiul din Ucraina. "Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea și impredictibilitatea evoluțiilor de securitate la nivel regional, european și global, context în care puterea militară capătă o și mai mare relevanță, atât ca un mijloc de consolidare și proiectare a forței, cât și ca factor esențial de descurajare și apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali", mai spune el.

"Forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România. În fața acestor provocări, rămânem vigilenți și continuăm eforturile naționale conjugate și cooperarea strânsă cu Aliații pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național", adaugă șeful statului.

Pe acelaşi subiect

România este "o țară sigură"

De asemenea, el afirmă că România este în prezent "o țară sigură și un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetățenii români beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră".

"Găzduim pe teritoriul național o serie de structuri și comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români. (...) În ultimii ani au avut loc progrese semnificative la nivelul Armatei României, în special în ceea ce privește înzestrarea cu capabilități moderne, iar dumneavoastră sunteți principalii beneficiari ai acestui efort național. Încă de la preluarea primului meu mandat de Președinte, am susținut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO. Ulterior, pe fondul cerințelor operaționale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creșterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023. Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forțelor armate, pe termen scurt, mediu și lung. Totodată, o parte importantă dintre aceste investiții substanțiale trebuie să se întoarcă în industria națională de Apărare, pe măsură ce procesul de revigorare a acestui sector strategic avansează. Armata României este respectată și apreciată în mediul internațional pentru modul în care își îndeplinește misiunile încredințate, atât în țară, cât și în cadrul ONU, al NATO și al Uniunii Europene", încheie Iohannis.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

klaus iohannis drone armata romana
Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Câți bani costă noile apartamente construite de Gigi Becali. Detalii despre...
Fanatik.ro
Publicat 25.10.2024
O turbină eoliană a fost transformată într-o căsuță primitoare
spotmedia.ro
Publicat 23.10.2024
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial...
spotmedia.ro
Publicat 22.10.2024
Amendă de până la 1.320 de lei pentru această MANEVRĂ în sensul giratoriu!...
Gandul
Publicat 25.10.2024
Patru „asteroizi ucigași” se îndreaptă vineri spre Pământ. Avertismentul...
Adevărul
Publicat 25.10.2024
Cum a început povestea de dragoste dintre Levent Sali și iubita Dalia. Cei doi...
A1
Publicat 24.10.2024
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2024. Săgetătorii se gândesc la bani. Află ce...
CaTine
Publicat 25.10.2024
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din...
spynews.ro
Publicat 24.10.2024
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale...
GSP
Publicat 22.10.2024
O nouă monedă va fi introdusă de BNR! Cât va costa și ce personaj important...
Click.ro
Publicat 25.10.2024
Galaxy Z Fold Special Edition ar fi rezolvat o problemă mare a telefoanelor...
Useit
Publicat 25.10.2024
Ce să pui sub pernă de Sfântul Dumitru. Lucrurile care aduc noroc în casă
Redacţia.ro
Publicat 25.10.2024
Cazul doctoriței hărțuite de fostul partener: „Mi-am omorât câinele cu o...
libertatea.ro
Publicat 25.10.2024
65.000 de fani au semnat o petiție pentru aprobarea „Legii lui Liam”. Ei...
ZU
Publicat 25.10.2024
Prăjitura cu mere întregi. Rețetă simplă și delicioasă
Hello taste
Publicat 25.10.2024
Competențe digitale pentru elevi în anul școlar 2024 – 2025. Elevii...
Deparinti
Publicat 25.10.2024
Motivele pentru care partidele tradiționale nu pot intra la guvernare cu AUR,...
ziare.com
Publicat 24.10.2024
Berk Oktay publică o fotografie emoționantă alături de fiica sa. Actorul își...
Happy
Publicat 25.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această...
Medicool
Publicat 25.10.2024