Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina susţine că trupele nord-coreene au fost deja desfăşurate în Kursk. Reacţia lui Putin când a fost întrebat ce fac militarii asiatici în Rusia

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 21:39

Ucraina susţine că trupele nord-coreene au fost deja desfăşurate în Kursk. Reacţia lui Putin când a fost întrebat ce fac militarii asiatici în Rusia - Profimedia - imagine ilustrativă

"Primele unităţi ale armatei Coreei de Nord, care au fost instruite în taberele de antrenament din estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă", a indicat GUR într-un comunicat. "Pe 23 octombrie 2024, apariţia lor a fost întregistrată în regiunea (rusă) Kursk", precizează serviciul ucrainean.

Reacţia lui Putin când a fost întrebat ce fac nord-coreenii în Rusia

O sursă militară ucraineană declarase mai devreme în aceeaşi zi că aproximativ 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasau pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina. Potrivit ultimei declaraţii a serviciului militar de informaţii al Ucrainei, în Rusia au fost desfăşuraţi circa 12.000 de militari nord-coreeni, dintre care aproximativ 500 sunt ofiţeri şi trei generali, iar instrucţia acestor trupe este condusă în cinci baze militare. Vice-ministrul rus al apărării Yunus-Bek Yevkurov este responsabil cu procesul de instrucţie şi de adaptare a trupelor nord-coreene, mai precizează acelaşi serviciu ucrainean.

Articolul continuă după reclamă

La o conferinţă de presă desfăşurat la finalul summitului BRICS găzduit de oraşul rus Kazan, preşedintele rus Vladimir Putin nu a negat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia. Întrebat de un jurnalist despre imagini din satelit ce par să arate deplasarea unor unităţi nord-coreene pe teritoriul rus, Vladimir Putin a replicat: "Imaginile sunt un lucru serios. Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva".

Pe acelaşi subiect

Evitând un răspuns direct, el a susţinut că statele occidentale sunt cele care escaladează conflictul şi a indicat spre ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident. Putin s-a referit de asemenea la ofiţerii şi instructorii occidentali care asistă trupele ucrainene. "Ştim cine este prezent acolo, din ce ţări europene membre ale NATO, şi cum lucrează", a completat preşedintele rus. După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au dat declaraţii repetate despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia.

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk. Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean a estimat anterior la circa 3.000 numărul soldaţilor nord-coreeni trimişi în Rusia, adăugând că aceştia urmează activităţi de instrucţie pentru a fi introduşi în luptă şi au primit armament, uniforme şi acte de identitate ruseşti.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului - acesta din urmă fiind principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia -, a anunţat joi că va analiza "cu mai multă flexibilitate" ca înainte posibilitatea de a furniza la rândul ei arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri externe » Ucraina susţine că trupele nord-coreene au fost deja desfăşurate în Kursk. Reacţia lui Putin când a fost întrebat ce fac militarii asiatici în Rusia