Laura Coduţa Kovesi, pas uriaş pentru funcţia de procuror-şef european
Laura Coduţa Kovesi a mai făcut un pas pentru funcţia de procuror-şef european. Fosta şefă DNA a obţinut votul comisiei pentru justiţie. Decizia a venit după audieri tensionate în Parlamentul European. Kovesi şi-a prezentat strategia pentru a conduce noul parchet european.
De Redactia Observator la 27.02.2019, 19:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Laura Coduţa Kovesi a mai făcut un pas pentru funcţia de procuror-şef european. Fosta şefă DNA a obţinut votul comisiei pentru justiţie. Decizia a venit după audieri tensionate în Parlamentul European. Kovesi şi-a prezentat strategia pentru a conduce noul parchet european, dar a fost întrebată şi despre ancheta penală din România.
Laura Codruţa Kovesi s-a întors în ţară în timp ce la Bruxelles se pregătesc negocieri dure.
Kovesi a obţinut cele mai multe voturi din partea celor 49 de membri ai comisiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Andres Ritter, germanul, a obţinut un singur vor. Jean-François Bohnert 22 de voturi iar Laura Codruta Kovesi 26 de voturi. Decizia este luata insa impreuna cu Consiliul. Urmeaza, asadar, negocieri. Cei de la Consiliu merg pe mâna lui Jean-François Bohnert, Iar Parlamentul, aşa cum s-a decis astazi, pe mâna Laurei Codruta Kovesi.
Negocierile s-au purtat însă până în ultimul moment. Un europarlamentar din Malta a fost surprins în timp ce încerca să îşi convingă colegii să o susţină pe Kovesi.
Iar Monica Macovei a fost filmată când făcea un gest mai puţin obişnuit. Cu atât mai mult în Parlamentul European. Şi-a băgat buletinul de vot la piept şi abia apoi l-a introdus în urnă.
Marţi seară, Kovesi a fost prima alegere pentru funcţia de procuror şef european şi în comsia pentru control bugetar. Audierea ei a fost una tensionată. Nu au lipsit controversele legate de trecutul fostei şefe DNA.
Laura Codruţa Kovesi şi contracandidatul ei au ajuns doar la jumătatea drumului. Procurorul-şef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Rezultatul votului din cele două comisii care au desemnat-o pe Kövesi drept candidat preferat vor fi transmise preşedintelui Parlamentului European şi liderilor de grupuri politice. Conferinţa Preşedinților care va avea loc pe 7 martie va confirma etapele următoare, înainte de negocierile cu Consiliul.
Liderii Puterii de la Bucureşti nu au dorit să comenteze votul de la Bruxelles.
Şi contracandidaţii Laurei Codruţa Kovesi din Franţa şi Germania au aplicat pe cont propriu. Însă, cei doi sunt susţinuţi de instituţiile de profil din ţările lor. Decizia finală ar trebui luată până pe 18 aprilie, când se încheie mandatul actulului Parlament European. Noua instituţie va aduce în faţa justiţiei fraudele cu fonduri europene sau infracţiuni de corupţie transfrontaliera.