Lucian Bode, acuzat că a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să scape de un verdict de plagiat. Reacţia universităţii
Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), după ce universitatea a decis să analizeze teza sa de doctorat, în urma acuzaţiilor de plagiat lansate de jurnalista Emilia Şercan în luna noiembrie 2022. Astfel, în această dimineaţă, Emilia Şercan a dezvăluit în exclusivitate faptul că ministrul de Interne a deschis un proces prin care urmăreşte "suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect", a scris jurnalista într-o postare pe Facebook.
De Redactia Observator la 09.01.2023, 16:45Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit, în această dimineaţă, într-un text publicat pe site-ul PressOne, faptul că ministrul de Interne Lucian Bode a decis să dea în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), "într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat".
Anterior, PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. În aceeaşi zi, Universitatea „Babeș-Bolyai” s-a autosesizat şi a decis să reia analiza tezei de doctorat a ministrului, anunţând că se va consulta cu experţi internaţionali independenţi.
La acea vreme, ministrul de Interne se declara nevinovat privind acuzaţiile de plagiat: "Un demers penibil care nu are niciun fel de substanţă, plin de minciuni. Dezinformare şi foarte multă prostie. M-au acuzat mai întâi că secretizez teza de doctorat şi apoi i-am găsit pe toţi la bibliotecă conspectând. Am respectat legea, toate procedurile."
- Lucian Bode, acuzat de plagiat. Universitatea Babeş-Bolyai reia analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne,...
- Emilia Șercan, despre doctoratul lui Lucian Bode: "Plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei. A tradus cuvânt cu...
- Comisia Universităţii Babeş-Bolyai: Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode include erori de citare și unele...
Ministrul de interne susține acum că a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai din Cluj deoarece ”Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”, potrivit unui punct de vedere transmis pentru G4Media.
Ce încearcă Lucian Bode să obţină
La mai puţin de două luni după acuzaţiile de plagiat, Lucian Bode a decis să dea în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-un proces deschis la Tribunalul Sălaj, care are ca obiect decizia prin care comisia s-a autosesizat la data de 13 decembrie 2022, la 19 zile după ce Emilia Şercan a publicat probe care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.
Astfel, Lucian Bode speră să blocheze in extremis o decizie care ar arăta că lucrarea sa, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, este una plagiată consistent, a explicat Emilia Şercan în articol.
Reacţia Universităţii „Babeș-Bolyai”
Comisia de Etică a UBB va publica rezultatul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a lui Lucian Bode până miercuri. Într-un punct de vedere transmis pentru Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus: “Noi mergem înainte, exact ce am făcut în prima etapă facem și în a doua, separat de proces”.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Etică a UBB, Dacian Dragoș, a declarat pentru Edupedu.ro că, prin procedură prealabilă procesului în contencios, comisiei de etică i s-a cerut direct să oprească verificările, lucru refuzat: “Au cerut să oprim, dar nu ne oprim. Ce au solicitat în instanță ne-au solicitat și nouă. Am respins, am spus că ceea ce facem noi este legal, că putem analiza pe partea de etică și că vom continua analiza.”