Romaşcanu refuză să ofere detalii despre vizita în SUA: "Acţiune de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională"
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Lucian Romaşcanu, despre care s-a afirmat că a fost unul dintre cei doi emisari ai României în SUA pentru a discuta cu oficiali ai Administraţiei Trump, a refuzat, luni, să ofere detalii despre activităţile desfăşurate în timpul vizitei. El a aprecizat că vizita face parte dintr-o "acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională".
De Redactia Observator la 07.04.2025, 14:50Întrebat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă ce a făcut în America, Romaşcanu a declarat: ”Răspunsul firesc pe care l-am dat sau l-am subînţeles până acum este că nu comentez absolut nimic despre această acţiune".
Romaşcanu: "Importante sunt rezultatele"
El a subliniat, însă, că tot ce s-a întâmplat în America face parte dintr-o "acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională" şi a promis că rezultatele vor fi comunicate de către primul-ministru Marcel Ciolacu.
Romaşcanu a adăugat că este important să se concentreze asupra rezultatelor, afirmând: "Permiteţi-mi să nu comentez acest lucru. Importante sunt rezultatele, nu?". Totodată, Romaşcanu a reafirmat că România nu este un stat izolat şi că parteneriatele strategice, în special cu Statele Unite şi membrii NATO, sunt esenţiale pentru securitatea naţională.
Cei doi emisari trimişi în SUA
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că a trimis doi emisari în SUA, pentru a discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanţi ai Administraţiei Trump, despre ridicarea vizelor, în special, el arătând că şi preşedintele interimar Ilie Bolojan ştie despre acest lucru. Şeful Executivului a mai spus că unul dintre emisari este din SUA, iar celălalt este trimisul special al prim-ministrului.
Deşi numele celor două persoane nu au fost făcute publice oficial, s-a spus că unul dintre cei doi emisari a fost Lucian Romaşcanu. Ulterior, Ciolacu a precizat că a vorbit cu Dragoş Sprânceană, un om de afaceri, căruia i-a transmis să spună adevărul despre România în mediul politic din SUA.
Ce a declarat Dragoş Sprînceană
Dragoş Sprînceană a explicat, duminică, ce rol ocupă în relaţia cu SUA. A avut însă poziţii contradictorii legate de războiul din Ucraina, dar şi de ce va face exact pentru îmbunătăţirea dialogului cu administratia Trump. El a susţinut în mod fals că preşedintele francez Emmanuel Macron vrea continuarea războiului din Ucraina şi că administraţia americană ar trebui să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina şi pro-Franţa, deoarece România are un preşedinte interimar "care nu va mai conta într-o lună şi jumătate".
”Statele Unite îşi doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron îşi doreşte continuarea acestui război din Ucraina”, a spus el. Este însă o afirmaţie falsă. Macron – şi Uniunea Europeană, de altfel – sprijină Ucraina în faţa agresiunii Rusiei şi cer negocieri de pace care să fie echitabile pentru Kiev.
”Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcţii, să zic aşa, prin anumite declaraţii ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toţii ca 2000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Ne dorim cu toţii ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât şi global şi în Statele Unite. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a continuat Sprînceană.
Când i s-a atras atenţia că poziţia sa este diferită de cea statului român în ceea ce priveşte Ucraina, omul de afaceri a spus: ”Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu şi mi-a spus opusul la ce spuneţi dumneavoastră acum, din partea dumnealui şi biroului dumnealui”. ”Domnul Marcel Ciolacu de asta m-a şi sunat personal, fiindcă îşi doreşte o apropiere şi o îmbunătăţire a relaţiilor cu Statele Unite”, a adăugat el. Sprânceană s-a contrazis apoi, spunând că de fapt nu a discutat despre Ucraina cu Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat, luni, după declaraţiile trimisului special în Statele Unite, Dragoş Sprînceană, arătând că nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu” şi că părerile exprimate în spaţiul public de diverşi cetăţeni care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale şi nu implică o poziţie a statului român.