Marcel Ciolacu atacă PNL: Fac ședințe pe la Sinaia unde hotărăsc ca vinovații să fie ANRE și Ciolacu. Coaliţia nu se rupe
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare, a declarat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD.
De Redactia Observator la 22.08.2022, 11:50El a anunţat că va solicita adoptarea acestui act normativ în coaliţia de guvernare. "În primul rând, cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie", a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.
Marcel Ciolacu: Virgil Popescu trebuie să vină cu un act normativ până la 1 septembrie referitor la energie
În opinia liderului PSD, există o supraimpozitare la producători, însă "cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu". "Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare. Şi chiar mi-aş dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu ştiu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei.
E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei actului legislativ, vin cu ordonanţa de urgenţă. În opinia mea, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioada următoare, unde energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu perspectivă până în anul 2025", a afirmat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, cel puţin pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a preţului la energie. "Ce am stabilit cu primul ministru foarte clar este că preţul de 0,68, 0,80 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice, ceea ce este foarte clar. Se poate veni cu o compensare dacă preţul este mai mare. Din câte ştiu eu, preţul de producţie nu depăşeşte 0,68 şi 0,8. Important este să avem banii pentru a face această plafonare şi nu a intra într-un deficit. Sunt două abordări. (...) Este o abordate pe energia care este deja vândută în momentul acesta (...) Va fi o abordare pe această perioadă şi o abordare pentru perioada viitoare, unde până acum avem în jur de 23% din energie deja vândută pe anul viitor", a explicat liderul PSD.
El a adăugat că va trebui să existe o discuţie aplicată în coaliţie, după ce vor exista variantele de acte normative. "Guvernul României, statul român, în acest moment, trebuie să găsească soluţii care să menţină acest preţ de 0,68 şi 0,8 şi va găsi aceste soluţii. Haideţi să vedem variantele care vin din Ministerul Energiei şi pe urmă sunt ferm convins că cineva de la Guvern şi copreşedinţii coaliţiei vom veni şi vom comunica", a arătat preşedintele PSD.
Ciolacu: Partenerii noștri de coaliție fac ședințe pe la Sinaia unde hotărăsc ca vinovații să fie ANRE și Ciolacu
Marcel Ciolacu a subliniat, în context, că nu a dorit să vină cu un joc politic. "Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila, nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Totuşi politica înseamnă mai mult decât un sport uşor, dar adevărul este unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei, politica în sănătate o face Ministerul Sănătăţii, de aceea avem ministere. Legislaţia secundară, după ce am dat ordonanţă eu, Minister al Energiei, promovez actul normativ în Guvern, pe urmă în aplicare o pun cei de la ANRE. Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. (...) Eu v-am spus ce aud pe surse şi nu mă deranjează", a explicat el.
Marcel Ciolacu: Coaliţia nu se rupe!
În opinia liderului PSD, "marea marea guvernare de dreapta, cu primii miniştrii, a făcut o tâmpenie care ne-a adus în această situaţie". "Marea liberalizare în energie de fapt a creat şmecheri din nou în energie şi speculaţie pe piaţă. Mai mult, în doi ani de zile au făcut datorii la bugetul de stat de 200 de miliarde de lei. Este inacceptabil. (...) În acest moment, în această coaliţie am văzut că am depăşit peste 3% banii întorşi în economie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă, încercând să achităm împrumuturile făcute şi să plătim dobânzile făcute de către marea guvernare de dreapta condusă de domnii Cîţu şi Orban, altfel mari specialişti la televizor şi pe Facebook şi pe Instagram. N-ar vrea ei întâi să ne lămurească cum au făcut cu energia, cum au făcut cu împrumuturile şi pe urmă să-şi dea cu părerea?", a susţinut Ciolacu.
Liderul PSD spune că totuşi nu sunt tensiuni în coaliţie. ”Eu vă spun ce aud şi eu pe surse şi v-am zic că nici nu mă deranjează măcar. Aşa este în politică. Coaliţia nu se rupe, coaliţia va funcţiona”, a mai spus Marcel Ciolacu.