Metrorex nu a emis aviz pentru autorizația de construcție la Planşeul Unirii
Scandalul de la Planşeul Unirii. Metrorex a anunţat că nu a emis încă avizul necesar pentru obținerea autorizației de construcție. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri la Observator că Primăria Sectorului 4 nu are avize de la de la Metrorex, Apa Nova şi Apele Române.
De Redactia Observator la 18.10.2024, 12:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Președintele Consiliului de Administrație al Metrorex a declarat pentru Euronews că nu a emis, deocamdată, avizul necesar pentru obținerea autorizației de construcție în cazul Planșeului Unirii şi că Primăria Sectorului 4 a cerut eliberarea documentului de abia vinerea trecută. "Dacă nu au avizul și toate avizele necesare solicitate prin certificatul de urbanism, nu pot să obțină autorizația de construire", a explicat Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.
Nicuşor Dan: Nu înţeleg de ce s-au pus garduri în mijlocul nopții
"Au venit acum doi ani și au spus că vor să preia această lucrare, atunci era în discuție și Pasajul Unirii, din care cădeau bucăți de tencuială și de sus și din lateral și pe care Sectorul 4 l-a făcut și noi avem un parteneriat, consfințit printr-o hotărâre a Consiliului General, prin care suntem parteneri, iar Primăria Sectorului 4 se asigură să găsească banii și să vină cu documentația. Față de acest parteneriat, noi le-am dat un certificat la început de septembrie, ei trebuiau să vină cu toate avizele, de la Metrorex, Apa Nova, Apele Române, astfel încât să dăm autorizație. Prin această declarație, ne întoarcem în cadrul în care eram deja. De ce a fost această forțare, de ce s-au pus niște garduri în mijlocul nopții, eu nu înțeleg" a declarat Nicuşor Dan miercuri seară la Observator.
Nicuşor Dan a declarat miercuri că după ce primăria sectorului 4 ia toate avizele, o să emită autorizaţia pentru că este o chestiune care trebuie făcută, el arătând că interesul este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal. Primarul Capitalei mai spus că lucrarea ar urma să dureze în jur de doi ani. Potrivit lui Nicuşor Dan, în momentul de faţă au emis un certificat de urbanism la început de septembrie, iar în baza acelui certificat primăria Sectorului 4 trebuie să facă un proiect tehnic.
- Nicuşor Dan, despre scandalul de la Planșeul Unirii: "A fost apărarea unui principiu". Ce spune de o posibilă...
- Ciucă susține referendumul cerut de Nicușor Dan pentru reducerea atribuțiilor primarilor de sector. Ciolacu, de...
- Nicuşor Dan, după scandalul de la Planşeul Unirii: Au fost rectificate cărţile funciare care atestă Primăriei...
- Nicuşor Dan vrea referendum pe 24 noiembrie şi a convocat Consiliul General. Cele două întrebări pentru...
- Cum s-a încheiat "bătălia de la Unirii", dintre Băluță și Nicușor Dan. Ciolacu, împăciuitor: "Nu a...
"Asta înseamnă detalierea, tot ce vor ei să facă acolo şi cu proiectul ăsta tehnic să se ducă la mai mulţi avizatori. Ce mai importanţi sunt cei care au structuri, Metrorex, pentru că sunt perete în perete cu ei, Apa Nova, pentru că lucrează deasupra lor şi în momentul în care toate astea sunt gata, evident că o să emitem autorizaţia pentru că este o chestiune care trebuie făcută", a spus el la Prima News
Avizele necesare pentru refacerea Planşeului Unirii
Întrebat cât durează toate autorizaţiile acestea, primarul a precizat că depinde de avizator şi că în opinia sa nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei luni. "Interesul nostru este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal, să nu fim noi în situaţia să facem lucrări cum s-au făcut la pasajul Unirii, unde am avut accidente, cum a fost Buzeşti, unde a stat şantierul doi ani. Aşa faci când dai în regim de urgenţă şi te trezeşti pe şantier că nu ai prevăzut toate lucrurile pe care trebuia să le prevezi în proiectare", a subliniat el.
Despre amploarea lucrării de la Piaţa Unirii, primarul a precizat că, după unele variante de proiect pe care le-a văzut, ar urma să dureze 2 ani."Sunt trei tronsoane acolo, un tronson este în parc, nu deranjează practic pe nimeni, iar al 2-lea tronson prevede închiderea podului de la Hanul lui Manuc, şi cu o circulaţie alternativă şi al 3-lea tronson, închiderea Bulevardului Unirii, tronsonul din parc şi circulaţia pe cele două bretele din jur", a arătat primarul.
Întrebat ce le spune oamenilor care se tem să treacă pe acolo, Nicuşor Dan a precizat că "persoanele care trebuie să evalueze chestiunea aceasta sunt experţi autorizaţi de statul român şi niciunul dintre ei nu spune că e un pericol public acolo". "A fost făcută o expertiză în 2024 şi nivelul este acelaşi cu nivelul de siguranţă la jumătate din podurile şi pasajele din Bucureşti", a declarat Nicuşor Dan.
Nicușor Dan a mai transmis că Primăria Capitalei poate prelua lucrarea, dacă Primăria Sectorului 4 renunță la proiect, așa cum a declarat edilul Daniel Băluță.