Modificările aduse Legilor Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă nu vor lăsa DNA şi DIICOT fără procurori
Modificările aduse Legilor Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă nu vor lăsa DNA şi DIICOT fără procurori! Pentru că noile reguli nu se aplică retroactiv. Este clarificarea Consiliului Superior al Magistraturii, după o zi tensionată.
De Redactia Observator la 17.10.2018, 19:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Modificările aduse Legilor Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă nu vor lăsa DNA şi DIICOT fără procurori! Pentru că noile reguli nu se aplică retroactiv. Este clarificarea Consiliului Superior al Magistraturii, după o zi tensionată. Avizul final va veni de la Comisia de la Veneţia, cea care a şi cerut modificarea celor trei legi ale Justiţiei. Atacat de opoziţie, Liviu Dragnea a răbufnit: "Orice lege se dă doar pentru mine", spune liderul PSD.
Noul text prevede că procurorii de la Parchetul General, DIICOT şi DNA rămân în aceste structuri numai dacă au zece ani de experienţă sau dacă au susţinut un concurs. O formulare din care s-a născut o întrebare: se aplică sau nu retroactiv această regulă?
La prima oră, procurorul general nu putea da un răspuns.
Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul PG, DIICOT şi DNA rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a ferit întreaga zi de explicaţii. De la sediul CSM a mers direct la biroul lui Liviu Dragnea. Însă nici aici nu a dat răspunsuri clare.
După dezbateri, CSM a decis ca prevederile ordonanţei să fie aplicate doar pentru viitor.
Opoziţia a acuzat că articolul din ordonanţă care cere mai multă experienţă pentru procurorii din DNA sau DIICOT ar fi fost făcut cu dedicaţie.
Procurorul General al României, dar şi Opoziţia au cerut ca Avocatul Poporului să conteste Ordonanţa care modifică Legile Justiţiei la Curtea Constituţională.