Video Șpaga cu teancuri de bani din portul Constanța, filmată. Cine ar fi dat una dintre cele mai mari mite: "Să vă fac cadou un parfum și sub el o mulțumire"
Şpăgile de 7 milioane de euro învârtite în Portul Constanţa timp de un an de zile au fost filmate de DNA. Cel care a destructurat întreaga caracatiţă infracţională a fost un ofiţer sub acoperire, care s-a inflitrat în reţea drept consilierul directorului general. Aşa primea mita direct de la oamenii de afaceri cu interese majore în port. Iar toate discuţiile şi tranzacţiile cu teancuri de bani au fost înregistrare. După percheziţii, 20 de persoane au fost reţinute, dintre care jumătate au fost eliberate astăzi.
Ofiţerul sub acoperire a filmat traseul mitei din portul Constanţa. Teancurile de euro circulau în plicuri, pungi de cumpărături sau de cadouri. Banii negri cu care oamenii de afaceri îşi asigurau contracte din bani publici şi zone garantate pentru afaceri în Portul Constanţa erau împărţiţi în spaţii cât mai ferite, maşini sau birouri. Suspecţii nu ştiau că şpaga ajungea la un ivestigator inflitrat în reţea ca intermediar. Vasile Costea, proprietarul unei firme de infrastructură portuară, ar fi dat una dintre cele mai mari mite.
"Urmează să se stabilească un procent din valoarea contractului pe care îl plătea Costea Vasile, cu titlu de mită, către noi. (...) Mi-a dat nişte valori orientative, între 1 și 2 la sută din valoare. La un contract de 220 milioane lei, 1,5% reprezintă 3 milioane de lei", a declarat procurorilor unul dintre suspecţi.
Caracatiţa mitei din portul Constanţa, filmată
Vasile Costea ar fi promis investigatorului sub acoperire un milion şi jumătate de euro ca să obţină contracte de achiziţie publică. Alt om de afaceri investigat este Petre Buduru, fost fotbalist la Farul Constanţa şi conducător al cluburilor Dinamo şi Astra. Şi el a fost înregistrat în timp ce oferea şpăgi pentru avize și aprobări de afaceri în Portul Constanța.
- Autoturism de lux dispărut în Polonia, găsit în Portul Constanța. Bolidul de 150.000 de euro urma să fie trimis...
- Reacţia şefului UPU Vâlcea, după ce un medic a numit pacienţii "ţărani" şi "milogi": "Cum poţi fi empatic...
- Morminte distruse de hoţi, într-o comună din Dolj. Din sicriele sparte au dispărut mii de lei: "Aşa e la noi....
- Un cetăţean străin a provocat haos într-o bancă din Sectorul 6. Bărbatul a distrus mai multe piese de mobilier
- Am intrat în Săptămâna Albă, înainte de începutul Postului Paştelui. Ce alimente pot fi consumate până la...
STENOGRAME:
Petre Buduru: Să vă fac un cadou… un parfum. Da? Și sub… dedesubt este o mulțumire a mea. Da? Pe urmă îmi spuneți ori de câte ori… E bine așa?
Ofiței sub acoperire: Las și plicul aicea. Cât e...?
Petre Buduru: Sunt 10.000.
Unele negocieri ar fi avut loc la un resturant cunoscut de langa Constanţa, deținut de ginerele unui primar PSD. Directorul comercial din Portul Constanța, George Vișan, tot un apropiat al conducerii organizației locale PSD, ar fi fost de acord să dea o mită pentru atribuirea unor terenuri ofițerului sub acoperire, spun procurorii DNA.
Un ofiţer inflitrat a convins oamenii de afaceri că el adună şpaga
Acuzațiile procurorilor ajung şi la Ion Dumitrache, unul dintre liderii PSD Constanţa, care ar fi coordonat toate tranzacţiile şi negocierile. Mita pleca de la oamenii de afaceri, trecea pe la politician şi ajungea la funcţionarii din port şi la directorul comercial. În schimbul banilor, primeau contracte cu dedicaţie.
20 de suspecţi au fost reţinuţi de anchetatori: antreprenori, doi directori şi mai mulţi angajaţi ai portului, plus liderul PSD Constanţa.
"Sunt implicate multe persoane si multe dintre ele au sa zicem susţinere în anumite sfere. Cuantumul pedepsei urcă exponenţial, nici nu îndrăznesc să mă gândesc, deja e cu două cifre", spune Alexandru Niță - avocat.
Directorul general al portului a făcut astăzi un singur anunţ - activitatea se desfăşoară normal. A evitat, însă, 15 întrebări despre ancheta de corupţie. Aceasta este cea mai mare anchetă desfăşurată în ultimii ani în portul Constanţa. Procurorii anti-corupţie au urmărit peste 80 de directori, funcţionari, vameşi, oameni de afaceri şi politicieni timp de un an de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰