Cronica zilei în care moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban nu a mai ajuns să fie votată (Video)
O moţiune care se dorea a fi istorică, e istorie. Şi nu de cea mai bună calitate. Social-democraţii au fost atât de decişi să dea jos Guvernul încât câţiva dintre ei s-au îmbolnăvit subit. Nici minorităţile n-au mai ajuns la vot şi UDMR a boicotat moţiunea. Iată cronica unei simulări de moţiune.
De Francesca Simionescu la 31.08.2020, 23:44- Doar 226 de parlamentari s-au adunat pentru a vota moțiunea depusă împotriva Guvernului Orban.
Un eşec anunţat. Cu voturile necesare pentru a trânti Guvernul pe hârtie, social-democraţii au simţit vântul trădării încă de la primele ore ale dimineţii. Pe rând, au început ba să se îmbolnăvească, ba să intre în carantină. Dintr-un foc s-au dus cinci voturi. Printre absenţi, deputatul Cătălin Rădulescu, care a acuzat o bronşită, şi fostul ministru de Interne Carmen Dan, izolată după ce mama ei a fost confirmată cu Covid.
Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat: Dacă tot forţăm așa lucrurile, o să propun excluderea! Nu e niciunul bolnav!
Cu masca de protecţie fluturându-i de-o ureche şi cu alaiul de parlamentari racolaţi în partidul său, Victor Ponta, fostul şef al PSD, actual lider Pro România, a acuzat un blat între social-democraţi şi liberali.
Victor Ponta, preşedintele Pro România: În mod normal erau 241 de voturi, dar în fiecare oră mai dispare un PSD-ist.
Tot pe ipoteza unei înţelegeri subterane între PSD şi PNL au marşat şi cei din UDMR.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Nu vom participa la vot, dacă ajungem la vot, vom spune prezent, dar nu votez.
Ora 14.00. Timid, deputaţii şi senatorii încep să se adune în sala de plen. Deja, pe surse, se vehiculează că nu va exista cvorum pentru şedinţă. Se fac negocieri om la om pe ultima sută de metri. Marcel Ciolacu stă de vorbă cu Kelemen Hunor, minute în şir. La un moment dat, liderul maghiarilor îi întoarce spatele liderului PSD şi răspunde la telefon. Sursele Observator spun că vorbea cu Ludovic Orban.
Ora 14.30. Cu greu se strâng 170 de parlamentari.
Ora 15.30. Grupul minorităţilor, ultima speranţă a social-democraţilor, absentează în masă.
Ludovic Orban, premierul României: Din punctul meu de vedere, moţiunea este consumată.
Ora 16.30. PSD îşi numără, din nou, parlamentarii. Le lipsesc cinci colegi. Alţi doi absenţi de la aliaţii lor au tranşat definitiv soarta moţiunii.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat: A fost o strategie de a nu se face cvorum. În acest moment PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să strângem o majoritate ...
Au răspuns chemării PSD doar 226 de parlamentari, cu șapte mai puţini decât aveau nevoie. Practic, în zece luni de guvernare PNL s-au rearanjat şi raporturile de forţă din Parlament. Liberalii au subţiat rândurile social-democraţilor nu doar în teritoriu, ci şi în forul legislativ.