Nicolae Ciucă: Există o stare prin care începerea anului şcolar ne ia prin surprindere; Ultimatum pentru planul privind toaletele din curţile şcolilor
Premierul Nicolae Ciucă le-a dat ultimatum lui Sorin Cîmpeanu şi Lucian Bode până la sfârşitul acestui an pentru a veni cu planul privind toaletele din curţile şcolilor. Premierul a atras atenţia totodată că există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere.
De Redactia Observator la 30.08.2022, 11:53Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar, că există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere. Premierul a anunţat că va merge în perioada următoare şi în şcolile unde situaţia nu este la fel de bună şi unde condiţiile nu sunt la fel de bune ca în municipiile şi oraşele unde face performanţă.
”Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere şi am dorit ca, împreună cu conducerea Ministerului Educţaiei, conducerea Ministerului de Interne şi reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ să avem această şedinţă în care să putem să identificăm ultimele probleme, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri şi să identificăm soluţiile şi modul prin care putem să sprijinim debutul anului şcolar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie”, a spus premierul în deschiderea şedinţei.
Premierul a arătat că anul şcolar începe pentru 2.940.000 de elevi, preşcolari şi scolari, în 17.872 de unităţi de învăţământ.
”Am avut ieri o întâlnire cu asociaţiile primarilor de comune, oraşe, municipii, cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi una dintre temele abordare a fost legată de începerea anului şcolar, modul în care sunt pregătite instituţiile şi cum se coordonează la nivel local cu instituţiile centrale pentru a putea să gestionăm derularea în bune condiţii a procesului de învăţământ. Am înţeles că au fost o serie întreagă de probleme rezolvate, altele în curs de rezolvare şi urmează să fie soluţionate până în 5 septembrie”, a spus şeful Executivului. "Sunt convins că împreună putem să pregătim introducerea în activitate a tuturor măsurilor pe care noi le-am stabilit şi să diminuăm această stare de fapt care la fiecare început de an şcolar redă acest aspect anual al surprinderii cu probemele nerezolvate la începutul anului de învăţământ”, a mai spus el.
Ce se întâmplă cu transportul elevilor
Premierul a mai spus că transportul elevilor a fost o problemă atinsă şi discutată, ieri, cu asociaţiile primarilor din ţară, cu reprezentanţii Uniunii Consiliilor Judeţene, pentru că o mare parte din problemă depinde de aspectele care nu funcţionează pe plan local.
”Am stabilit ieri ca Ministerul Educaţiei, împreună cu preşedinţii de Consilii Judeţene, să avem o soluţie până la 15 septembrie, dacă reţin bine temrenul stabilt ieri cu mediul asociativ”, a mai spus Ciucă.
”Şansa la educaţie trebuie asigurată pentru fiecare elev, spuneam ieri că dacă trei elevi nu au transport, instituţiile statului trebuie să le asigure transport pentru că au dreptul la educaţie şi la un proces de educaţie cum se cuvine”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.
Toaletele din curţile şcolilor rămân o problemă nerezolvată
Premierul Nicolae Ciucă le-a dat termen, marţi, miniştrilor Sorin Cîmpeanu şi Lucian Bode, până la sfârşitul acestui an, să vinăt cu planul privind rezolvarea toaletelor din curţile şcolilor, el afirmând că nu admite niciun fel de scuză.
”Din păcate avem încă şcoli în care suportul administrativ nu este cel pe care ni le-am asumat, sunt încă şcoli care au toaleta în curtea şcolii şi am înţeles că există o perspectivă şi un plan la nivelul Ministerului Educaţiei astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a precizat: ”Eu cred că putem, aşa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenţia şi resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această probleme. Nu cred că este nevoie de altceva decât de voinţă şi coordonare cu autorităţile locale. Chiar vă rog, să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, până în momentul în care pot să să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm depre acest subiect”.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a afirmat, la rândul lui, că anul trecut două treimi din bugetul Ministerului Educaţiei alocat pentru conformarea toaletor din curţile şcolilor s-au întors la bugetul de stat, pentru că autorităţile locale nu au folosit această linie de finanţare.
”Un alt aspect este cel al toaletelor în curte. Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei, am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli. Aş vrea să vă spun că, în urmă cu trei, patru ani, aveam mult peste 2.000 de şcoli, grupuri sanitare neconforme”, a spus ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat: ”Vă spun cu maximă onestitate, anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pe această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-au întors la bugetul de stat, ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite. În opinia mea, e greu de înţeles acest lucru”.
Premierul a intervenit: ”Domnule ministru, domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă”.
Nicolae Ciucă a continuat: ”Nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”.