Opoziția a câștigat alegerile europarlamentare și vrea guvernarea țării
Opoziţia vrea toată puterea, după afişarea rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Preşedintele Klaus Iohannis a dat semnalul chiar de la Cotroceni că zilele actualului Guvern sunt numărate. În timp ce liderii PNL, USR şi Plus, au vorbit şi despre alegeri anticipate.
De Redactia Observator la 27.05.2019, 20:30Opoziţia vrea toată puterea, după afişarea rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Preşedintele Klaus Iohannis a dat semnalul chiar de la Cotroceni că zilele actualului Guvern sunt numărate. În timp ce liderii PNL, USR şi Plus, înainte de a deschide sticlele de şampanie pentru a savura victoria lor istorică, au vorbit şi despre alegeri anticipate. Este urzeala tronurilor în politică. Însă, misiunea depunerii unei moţiuni de cenzură nu este deloc simplă.
Surpriza uriaşă pe care au produs-o PNL şi Alianţa USR- PLUS a ridicat mingea la fileu pentru Klaus Iohannis. De la pupitrul prezidenţial, şeful statului a încurajat cele două formaţiuni să preia frâiele guvernării.
Viorica Dăncilă nu renunţă la mandatul de premier
Klaus Iohannis, preşedintele României, a spus că "este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR PLUS, care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară".
În ciuda presiunilor, premierul Viorica Dăncilă nu are nici o intenţie să-şi depună mandatul. Dimpotrivă, mulţi social-democraţi susţin că vor strânge rândurile în aceste zile în care supremaţia politică pare că nu mai este deţinută de ei.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că "nu îmi voi da demisia indiferent de solicitările unora sau altora. Voi respecta decizia luată în Parlament în cazul unei moţiuni de cenzură, dar asta nu înseamnă că dacă cineva îmi cere demisia, imediat trebuie să acceptăm acest lucru".
Singura soluţie constituţională pe care o are acum PNL este moţiunea de cenzură.
PNL, neînţelegeri cu USR pentru preluarea puterii
Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a spus că "votul cetăţenilor arată că actuala coaliţie majoritară nu mai are nici o legitimitate să conducă România".
Pe cât de tentantă este preluarea puterii, pe atât de periculos poate fi acest joc politic. Liberalii ştiu asta, motiv pentru care există voci care susţin că intrarea la guvernare le-ar eroda imaginea foarte rapid.
În plus, PNL are de reglat conturile interne după ce în marile oraşe şi-a pierdut electoratul tradiţional în favoarea USR.
Deşi au câştigat alegerile europarlamentare, nu toţi liberalii au motive de bucurie. Şefii unor organizaţii foarte importante pentru PNL ar putea fi decapitaţi pentru scorurile proaste de la alegeri.
Ironic, principalii aliaţi pentru PNL ar urma să fie chiar adversarii de la USR. Alianţa USR-PLUS şi-a depăşit propriile aşteptări în alegeri, aşa că înainte de a deschide şampania şi-a anunţat planurile.
Fostul premier Dacian Cioloş a precizat că "există premize foarte clare de a organiza alegeri anticipate, cel mai târziu, anul viitor, odată cu alegerile locale, dacă o nouă majoritate în Parlament este responsabilă, ea trebuie să se religitimeze printr-un vot care trebuie să se organizez în acelaşi timp cu alegerile local".
Până acum, liderii USR nu au anunţat dacă îşi asumă guvernarea. Aşa că şi în cazul trecerii unei moţiuni de cenzură, rămâne o necunoscută. Cine va forma un nou Cabinet?
Oricum, în aritmetica parlamentară PSD stă în continuare mai bine decât PNL şi USR la un loc. Astfel că, opoziţia va trebui să apeleze la voturile ProRomânia, formaţiunea lui Victor Ponta, legitimată si ea de scorul obţinut in alegerile europarlamentare.