Orban, despre decizia CCR privind amenzile în starea de urgență: "Este de partea celor care încalcă legea" (Video)
Premierul Ludovic Orban a precizat că decizia CCR de neconstituționalitate privind majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență ar arăta că actuala Curte Constituțională ar fi de partea celor care încalcă legea.
De Redactia Observator la 06.05.2020, 21:09- Ludovic Orban a criticat dur decizia CCR
- Premierul s-a declarat șocat
Premierul a precizat că decizia CCR îl şochează și ar fi în favoarea unei minorităţii reduse, care nu respectă legea.
"Exact ca şi în alte decizii luate de actuala CC în perioada lui Dragnea, şi decizia asta arată că actuala Curte Constituţională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţeni corecţi, care au respectat relgementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor. "Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil", a precizat Orban.
Curtea Constituţională a României a decis că majorarea cuantumului sancţiunilor, aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.
"Explicația o va da Curtea Constituțională, prin motivarea deciziei, dar era de așteptat o astfel de decizie, pentru că foarte multă lume s-a plâns că amenzile sunt mult prea mari față de câștigurile românilor, față de posibilitățile lor de plată. Problema ar fi fost, potrivit curții Constituționale, lipsa unei explicații în legătură cu decizia agentului constatator de a da amenda minimă sau maximă și pe ce criterii. Toate amenzile care au fost date în baza acestei ordonanțe vor fi contestate în justiție, iar dacă s-au aplicat 300.000 de amenzi, înseamnă că vor fi 300.000 de dosare la instanțele de judecată, care sunt oricum extrem de aglomerate", a precizat pentru Observator Augustin Zegrean, fostul președinte CCR.